Ploile căzute recent au înrăutățit apa din fântâni şi izvoare, iar acest lucru ar putea duce la răspândirea unor boli diareice acute
Social 17 septembrie 2024, 20:30 | 150

Ploile căzute recent au înrăutățit apa din fântâni şi izvoare, și acest lucru ar putea duce la răspândirea unor boli diareice acute, a hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale. Atenționarea vine din partea specialiștilor în sănătate, potrivit cărora, oamenii trebuie să fie atenți la consumul de fructe și legume.

Potrivit unui comunicat emis de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în urma ploilor au fost inundate circa o sută de fântâni publice și individuale din Cantemir, Leova și Hâncești. Asta poate duce la dezvoltarea diferitor bacterii și viruși, care pot provoca diverse boli diareice acute.

COMUNICATUL ANSP: "Recomandăm cetățenilor să consume apă potabilă din surse sigure, să spele bine sub apă curgătoare fructele și legumele, să prelucreze termic produsele alimentare și să utilizeze apa potabilă pentru prepararea bucatelor. La primele simptome, cum ar fi diaree, vome/vărsături, febră sau dureri abdominale, este necesar de apelat imediat la medic."

Autoritățile locale sunt îndemnate de ANSP să spele și să dezinfecteze rețelele de apeducte afectate, să depoziteze nămolul evacuat în locuri special amenajate și să informeze prompt populaţia despre măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătate.

Aproape 5 mii 600 de persoane au fost implicate în lichidarea consecințelor ploilor abundente, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Au fost efectuate lucrări de fortificare și reabilitare a barajelor și digurilor de protecție pe râul Nistru în localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, și pe râul Prut, în localitățile Țiganca și Stoianovca.

Opinia ta contează. Comentează!