Ioniță: bugetul e rezervat, dar corect
Economic 8 decembrie 2023, 20:05 | 687

Bugetul de stat 2024 este marcat de prudență, dar corect pentru început. Guvernul are o capacitate extrem de slabă de a dezvolta proiecte, care să fie susținute de parteneri, și trebuie să aibă curaj să facă împrumuturi din exterior, iar în vară să procedeze la rectificarea bugetului. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță, potrivit căruia, în anul viitor este necesară creșterea cheltuielilor pentru investiții.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Ministerul Finanțelor și Guvernul au devenit foarte prudenți pentru anul viitor. La capitolul venituri au venit cu un buget destul de rezervat, cred că veniturile vor fi mai mari decât s-a planificat. Înțeleg și Guvernul din ce cauză vine acest lucru - consumul populației crește, dar nu cu viteza care trebuie. Încasările bugetare, inclusiv din cauza că leul este puternic, acest leu puternic aduce niște reduceri de venituri în bugetul de stat, în special la vamă, de cel puțin două miliarde de lei."

Cât privește cheltuielile bugetare, Veaceslav Ioniță spune că acestea nu sunt mari. Iar cu referire la deficitul bugetar, de 15 miliarde de lei, Ioniță subliniază că în perioadă de criză și post-criză, Guvernul ar trebui să se împrumute, pentru a porni motoarele economiei.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Un lucru care îmi displace și de fapt developează situația destul de proastă de la noi este volumul granturilor pentru anul viitor, care sunt la doar 2,5 miliarde de lei. Guvernul nostru are o capacitate extrem de slabă de a dezvolta proiecte care să fie susținute de parteneri, și în felul acesta noi ratăm anul viitor, vreo șapte miliarde de lei, bani care ar fi fost buni să meargă la investiții."

Expertul vede necesitatea creșterii cheltuielilor bugetare pentru anul viitor cu cel puțin 3-4 miliarde de lei, pentru investiții.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Deci, Guvernul vine și spune la toți, la pensionari: stați liniștiți, noi pensia v-o majorăm, la bugetari, stați liniștiți, noi salariile vă majorăm, la investiții, mai așteptați puțin. Dar ținând cont că investițiile nu le faci în luna ianuarie-februarie, eu mi-aș dori ca Guvernul să identifice proiecte investiționale, să aibă mai mult curaj la împrumuturi, în special din extern, ca noi în vară să venim cu o rectificare bugetară de majorare la investiții."

Bugetul de stat pentru 2024 a fost aprobat joi de Parlament, în prima lectură. Proiectul prevede că în anul viitor statul va înregistra venituri de circa 66 de miliarde de lei și cheltuieli de peste 82 de miliarde de lei. Respectiv, deficitul bugetar va fi de peste 15 miliarde de lei. Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru viitorul copiilor și pentru acces la educație modernă, și de calitate.

Opinia ta contează. Comentează!