Pusic recomandă crearea unei echipe de negociatori din diferite domenii și comunicarea constantă cu societatea
Externe 1 octombrie 2024, 15:52 | 210

Crearea unei echipe de negociatori din diferite domenii, comunicarea constantă cu societatea și reformarea instituțiilor! Sunt câteva sfaturi pentru autoritățile de la Chișinău, pe care le oferă fostul ministru de Externe al Croației, Vesna Pusic, implicată direct în procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană. „Procesul este pe alocuri plictisitor, dar absolut fiecare detaliu contează”, afirmă Vesna Pusic.

VESNA PUSIC, fost ministru al Afacerilor Externe, Croația: "Scopul este să folosești anii de pre-aderare pentru a reforma instituțiile pe care le aveți deja și nu doar pentru a crea noi instituții, ceea ce am făcut noi. La final, noi aveam create instituții despre care nici nu știam că există, atunci când am pornit negocierile, dar de asemenea trebuie să schimbați cultura politică și cea administrativă."

Vesna Pusic a fost vicepremier și ministru de Externe a Croației în perioada 2011-2016, când Croația a aderat la Uniunea Europeană. Lecțiile învățate atunci pot fi aplicate acum de statele candidate, dar contextul e diferit. Securitatea estre primordială pentru Uniunea Europeană, spune Vesna Pusic.

VESNA PUSIC, fost ministru al Afacerilor Externe, Croația: "Întărirea capacității de apărare și securitate, dar și de a arăta că Republica Moldova este capabilă să fie partener de nădejde pentru Europa. Aș spune că acesta este probabil cel mai important lucru. -Sugerați că este nevoie de mai multe investiții în domeniul de apărare? -Și în infrastructura instituțională. Există aspecte de securitate în cadrul instituțiilor, care nu țin neapărat de apărare. Este vorba despre justiție, despre economie."

Aderarea la Uniunea Europeană nu trebuie să fie meritul Guvernului sau al unui partid. Trebuie să fie meritul întregii societăți! Iată de ce aceasta trebuie implicată cât de mult posibil, consideră Vesna Pusic.

VESNA PUSIC, fost ministru al Afacerilor Externe, Croația: "Dacă este posibil, aduceți în echipa de negociatori nu doar oameni din sistem, dar și oameni din domeniile academic, comerț, afaceri. Aveți nevoie de ei toți, dar nu aveți nevoie doar de cunoștințele lor. Aveți nevoie de participarea lor la întregul proces, pentru a-i face să se simtă parte din acesta, să demonstrați că nu statului îi aparține acest proces, ci întregii societăți."

Un alt lucru extrem de important este consensul politic. Toate formațiunile politice trebuie să fie pe aceeași undă, să-și dorească același lucru – integrarea în Uniunea Europeană, a concluzionat fostul ministru de Externe al Croației.

Opinia ta contează. Comentează!