„Festivalul Mărțișor” va bucura publicul în acest an cu peste 60 de spectacole, care vor avea loc în capitală, dar și în alte localități
Social 26 februarie 2024, 15:55 | 458

Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” va bucura publicul în acest an cu peste 60 de spectacole, care vor avea loc în capitală, dar și în alte localități. Spectatorii sunt invitați la concerte de muzică modernă, clasică și jazz sau la spectacole de operă, balet și dans popular. În cadrul festivalului, actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” vor merge într-un turneu european. Prin acest eveniment, Chișinăul devine un centrul cultural internațional, a subliniat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unei conferințe de presă.

La festivalul „Mărțișor” sunt așteptați vioriști și pianiști virtuoși apreciați în întreaga lume, dar și nume sonore ale muzicii lirice, ușoare și populare, a spus Sergiu Prodan. Potrivit oficialului, la suita de evenimente vor participa artiști din Republica Moldova, România, Italia, Grecia, Franța, Cehia și Germania. Spectacolele din cadrul festivalului se vor da în toate raioanele Republicii Moldova.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Pentru prima dată acestea vor ajunge în toate cele 38 de raioane ale țării. De-a lungul întregii luni martie în fiecare zi cu sprijinul Guvernului și a Ministerului Culturii se vor ține 43 de concerte în 43 de sate și orașe, inclusiv Bălți, Cahul, Șoldănești și multe altele. Astfel, Mărțișor 2024 va acoperi întreaga Republică Moldova."

Pentru prima dată, festivalul „Mărțișor” va ajunge și în comunitățile din diaspora, într-un proiect intitulat „Mărțișor în Toată Lumea”. În perioada 6 martie - 12 aprilie actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” vor merge într-un turneu european cu spectacolul „Steaua fără nume”. Potrivit ministrului Culturii, piesa se va juca în Portugalia, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie și Belgia.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Noi ne dorim ca acest proiect nou „Mărțișor în Toată Lumea” să înceapă cu pași mici, dar să aibă un drum mare și un impact pe durata anilor viitori. „Mărțișor în Toată Lumea” este o idee care va face ca noțiunea de Mărțișor și în special festivalul „Mărțișor” să devină renumit în toată lumea."

În premieră, la Arena Chișinău va fi organizat și un spectacol de muzică electronică. Festivalul va începe tradițional pe 1 martie la Palatul Național „Nicolae Sulac” cu un spectacol de excepție. Tot la Palatul Național, festivalul se va încheia cu un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici. Prima ediție a festivalului „Mărțișor” a avut loc în 1966 la Filarmonica din Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!