Medicii de la IMU au realizat, pentru prima oară în cadrul instituției, două intervenții folosind tehnica modernă EVAR
Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău au realizat, pentru prima oară în cadrul instituției, două intervenții pentru anevrism de aortă abdominală, folosind tehnica modernă EVAR. Aceasta a fost aplicată cu succes la primii doi pacienți. Până acum, singura opțiune era intervenția chirurgicală deschisă, dar metoda clasică implică riscuri, afirmă specialiștii.
ROMAN SMOLNIȚCHI, șef Secție de medicină intervențională, IMU: "Riscurile intraoperatorii în intervențiile deschise sunt cu mult mai mari față de intervențiile minim invazive endovasculare. Și însăși operația numită EVAR, o intervenție de protezare endovascular al aortei abdominale. Se face această intervenție în primul rând și după timp mai scurt, volumul operației este mai mic și complicațiile posibile intraoperatorii sunt cu mult mai mici față de cele deschise."
Procedura EVAR reprezintă o abordare minim invazivă. Aceasta presupune introducerea unui stent-graft prin incizii mici, la nivelul regiunii inghinale.
DUMITRU CASIAN, șef Catedră de Chirurgie USMF „Nicolae Testemiţanu”: "Dacă durata aflării pacientului în staționar după operație deschisă este de 7-10 zile. După această intervenție este 2-3 zile. Dacă pierderi sangvine în timpul operației deschise pot fi un litru sau și mai mult, aici se măsoară doar în câteva sute de mililitri maximal."
De la începutul anului, la Institutul de Medicină Urgentă au fost operați patru pacienți cu anevrizm de aortă.
DIANA MANEA, director IMSP IMU: "Echipa de chirurgi vasculari a efectuat două din așa intervenții destul de complicate, laborioase. Aceasta a fost posibil deoarece instituția a fost dotată cu încă un angiograf. Și avem deja două laboratoare de chirurgie endovasculară. Avem unde să lucreze câteva echipe în același timp. Și acești pacienți au fost pregătiți pentru aceste intervenții."
Pacienții au fost externați după cinci zile de la intervenție, iar starea acestora este satisfăcătoare. Ambele intervenții au fost acoperite financiar de CNAM, în sumă totală de 500 de mii de lei.
Implementarea acestei metode complexe de tratament, EVAR, a fost posibilă datorită eforturilor comune și instruirilor prealabile a specialiștilor de la Clinica Universitară Chirurgie Vasculară și Laboratorul Medicină Intervențională. Anevrismul de aortă abdominală reprezintă o dilatare anormală a vasului principal de sânge care alimentează organismul. Dacă nu este tratat, acesta poate duce la ruperea aortei, cauzând hemoragii masive și, în multe cazuri, moarte subită.