Europa este pregătită să preia iniţiativa pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei, spun liderii europeni reuniți la Paris
Externe 18 februarie 2025, 16:34 | 156

Europa este pregătită să preia iniţiativa pentru a oferi garanţii de securitate Ucrainei. Asigurările au fost date la finalul reuniunii de urgenţă de la Paris în cadrul căreia mai mulți lideri europeni, dar și secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-au întrunit pentru a elabora o poziție comună privind războiul pornit de Rusia. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat azi dimineața că o pace „de durată” în Ucraina trebuie să fie însoțită de „garanții de securitate puternice și credibile”. Asta după ce a vorbit la telefon cu președinții Trump și Zelenski.

„Democrația și suveranitatea nu trebuie supuse negocierilor”, a spus cancelarul german, Olaf Scholz, presei imediat după reuniunea de la Paris. El consideră că Ucraina trebuie să-și continue drumul european.

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Urmează o discutie importantă, urgentă, având în vedere faptul că ne aflăm într-o situație dificilă pentru Europa. Pentru noi este clar. Noi trebuie să sprijinim Ucraina în continuare, iar Ucraina se poate baza pe noi, în caz de ceva. Noi salutăm că există discuții în direcția păcii, dar asta pentru noi nu înseamnă că trebuie să urmeze acum neapărat și un tratat de pace care să fie prezentat Ucrainei și pe care Ucraina trebuie neapărat să îl accepte."

Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a declarat luni seara că ia în considerare implicarea forțelor terestre britanice la menţinerea păcii în Ucraina, dacă se va ajunge la un acord de pace durabil.

KEIR STARMER: "Europa trebuie să-și joace rolul și sunt pregătit să iau în considerare angajarea forțelor britanice pe teren alături de altele, dacă există un acord de pace de durată. Dar trebuie să fie un sprijin al SUA, deoarece garanțiile de securitatea ale SUA sunt singura cale de a descuraja eficient Rusia să atace din nou Ucraina."

Ucraina are nevoie de sprijinul comunității internaționale. Este mesajul reiterat și de premierul Spaniei, Pedro Sanchez.

PEDRO SANCHEZ, prim-ministrul Spaniei: "Se deschide o fereastră de oportunitate, pentru că administrația Statelor Unite pune bazele astfel încât să înceapă discuțiile care să ducă la pace. Ei bine, salutăm aceste discuții, dar trebuie să ţinem minte că aceasta nu poate fi o închidere falsă. Nu putem repeta greșelile trecutului. Pentru că nu este prima dată când Rusia lui Putin anexează teritorii care nu sunt ale sale."

După reuniunea de la Paris, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat pentru CNN că noua administrație de la Washington are un angajament total față de Alianța Nord-Atlantică și nu există îngrijorări la acest subiect.

MARK RUTTE, secretar General al NATO: "Noua administrație americană este în totalitate angajată în Alianța Nord-Atlantică. Am lucrat cu președintele Donald Trump în primul său mandat. Nu a existat niciun dubiu referitor la angajamentul față de NATO. Nu a existat nicio iritare față de faptul că aliații europeni nu cheltuie pentru apărare suficient de mult. Nici măcar pentru că președintele Trump își dorește asta, dar pentru că noi trebuie să ne grăbim să investim mai mult în domeniul de apărare. În caz contrar, nu ne vom putea apăra în următorii trei sau cinci ani."

Cu un mesaj a venit și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „La Paris am reafirmat faptul că Ucraina își merită pacea și suveranitatea”, a scris șefa executivului european pe rețelele de socializare. Iar premierul Italiei, Giorgia Meloni, a spus că trimiterea de trupe în Ucraina este opţiunea „cea mai complexă şi mai puţin eficace” pentru a asigura pacea în această țară, potrivit unor informaţii confirmate de sursele AFP. Meloni a subliniat importanţa de a implica Statele Unite în toate discuţiile cu privire la Ucraina şi la securitatea europeană.

Opinia ta contează. Comentează!