Creditarea economiei a crescut
Volumul creditelor oferite de băncile locale economiei naționale a crescut de peste două ori față de indicatorii de anul trecut. Constatarea a fost făcută de expertul economic, Veaceslav Ioniță, care spune că principalii debitori sunt persoanele fizice. Îngrijorător este însă faptul că agenții economici nici nu iau credite pentru dezvoltarea afacerilor, nici nu prea umblă la banii pe care îi au deja în bănci.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dacă în cazul populației vorbim de o înviorare calitativă, deci oamenii într-adevăr vin și iau împrumuturi ca să consume anumite lucruri, fie ca să facă investiții în Moldova, atunci în privința agenților economici, din nefericire pentru noi, avem o situație fără precedent în istoria noastră când creditarea mediului de afaceri este una negativă, lucru care mă îndoiesc că în vreo țară din Europa vreodată a fost înregistrat."
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, creditarea economiei de către sectorul bancar în anul 2023 a fost la nivelul de 63,9 miliarde de lei, iar în acest an indicatorii au crescut vertiginos. Doar în primele șase luni ale anului curent, creditarea economiei a ajuns la 69,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 2,3 ori față de anul trecut. În ceea ce privește agenții economici, mulți oameni de afaceri preferă să țină banii la bancă decât să ia credite.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Avem o creditare netă a businessului de la bănci. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că agenții economici țin mai mulți bani la bănci decât au luat credite. Deci, ei nu doar că nu iau credite pentru dezvoltarea afacerilor, dar chiar și banii pe care îi au, ei preferă să îi țină în bănci și nu îi investesc."
Potrivit expertului, în 2023 și 2024 s-a înregistrat o prăbușire a tot ceea ce înseamnă creditarea business-ului. Scăderea a fost de minus 8,2 miliarde de lei în 2023 și minus 8,5 miliarde în trimestrul doi din 2024.