Mai puternic decât euro și dolarul
În prima săptămână a anului curent, leul moldovenesc a fost cu 6 procente mai puternic față de euro și dolarul american, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. „Este cea mai puternică apreciere a leului din ultimii opt ani”, afirmă expertul Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, e posibil ca în anul curent, piața valutară să nu fie presată de această apreciere, iar Banca Națională nu va mai fi nevoită să intervină. „Leul are nevoie de o depreciere”, consideră Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Astăzi, în 2024, leul este cu 10% mai puternic decât a fost în 2016. Deci este cu 10% mai puternic față de euro și dolarul, decât media din 2016. Acest lucru se vede foarte bine, dacă ne uităm la cursul valutar de la început de săptămână. În anul 2016 trebuiau 21 de lei și 44 de bani pentru un euro, astăzi - 19 lei 27 de bani. În 2016, 19 lei și 86 de bani pentru un dolar, în 2024 - 17 lei și 54 de bani."
Potrivit expertului, remitențele de peste hotare și-au pierdut din impactul economic, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. Chiar și așa, în anul trecut, piața valutară a fost puternic influențată. Factorul de bază, care a determinat aprecierea leului în 2023 a fost intrările masive de valută generate de refugiații ucraineni și cei veniți pe scurtă durată din Ucraina. Acest flux de valută a creat presiuni pe piața valutară, cea ce a dus la aprecierea leului, subliniază expertul.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În 2022, Anul trecut populația a primit de peste hotare un miliard 750 de milioane de dolari oficial, în 2023 - un miliard 628 de milioane. Nu mai puțin de 400 de milioane de dolari pe care îi avem în această diferență, sunt banii care au intrat pe piața valutară de la cetățenii ucraineni care au venit în Republica Moldova."
Potrivit lui Ioniță, în 2024 există posibilitatea ca piața valutară să nu fie presată atât demult de aprecierea leului, iar Banca Națională a Moldovei nu va mai fi nevoită să ia decizii de intervenție. În viziunea sa, leul are nevoie de o depreciere.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Nu ne stă nouă bine, cea mai săracă țară din Europa, opt ani de zile să aibă o valută cu zece la sută mai puternică. Asta nu arată puterea noastră, din contra, slăbăciunea noastră, de aceea, recomandarea mea ar fi ca noi să fim mai activi pe piața valutară, cu atât mai mult contextul este favorabil, ca să nu permitem în continuare aprecierea leului."
Veaceslav Ioniță consideră că riscul unei inflații a dispărut și o creștere a prețurilor în acest an este puțin probabilă.