În satul Porumbești, din raionul Cantemir, tradiția împletirii coșurilor este dusă mai departe cu pasiune de Ala Bondari
Social 15 ianuarie 2025, 20:23 | 87

Păstrează cu sfințenie tradiția împletirii coșurilor și încearcă să promoveze acest meșteșug în rândul tinerilor. Vorbim despre Ala Bondari din satul Porumbești, raionul Cantemir. Meșterița de 32 de ani a însușit această îndemânare din copilărie, de la tatăl său. De peste două decenii, ea transformă răbdarea și priceperea în obiecte ce poartă amprenta muncii sale. Este expresia vie a dedicației, moștenirii culturale și dragostei de artă.

Ala Bondari împletește coșuri de la vârsta de zece ani. A învățat meșteșugul de la tatăl său.

ALA BONDARI, meșter: "Eu de mic copil am început cu părinții mei să facem coșuri. La noi, tatăl meu făcea coșuri tot de mic copil și el. Părinții și familia lui făcea. Și el făcea și tot îmi spunea „Învățați-vă că o să vă prindă bine! Faceți că nu vă învăț de rău!”. Mi-a rămas o foarte mare amintire de la el. De câte ori încep, îmi amintesc mereu de el."

Nu s-a gândit vreodată să renunțe la pasiunea sa.

ALA BONDARI, meșter: "Deodată mi-a fost greu, dar niciodată nu m-am gândit ca să renunț, să las tot într-o parte, pentru că nu vreau să învăț sau că e greu sau nu știu ce acolo. Niciodată nu m-am gândit să renunț la acest lucru și nu am renunțat. Am continuat mai departe."

Cei care doresc să însușească această artă, trebuie să se echipeze cu răbdare și perseverență. Împletirea coșurilor necesită multă dedicație, ne-a spus Ala Bondari.

ALA BONDARI, meșter: "Să te înveți este foarte greu, până prinzi firul. Iar după ce prinzi firul, merge lucrul foarte ușor și foarte bine, până se dau degetele și mâinile după nuia. Dar trebuie să îndoi și vărguța așa cum trebuie, ca să nu se pocnească, să nu se rupă. Dacă se rupe ceva acolo, merge treaba mai greu."

Procesul începe de la căutarea materialelor necesare pentru coșuri.

ALA BONDARI, meșter: "La noi este o potecă unde cresc anumite vărgi de acestea. Ne ducem, le tăiem, aducem acasă, le curățim. Ne ducem dimineața până când găsesc de care trebuie - tinerele, mai bătrâne, în funcție de care îmi trebuie mie... Durează. Maxim o zi întreagă trebuie să umpli pe poteci ca să cauți nuiaua care îți trebuie."

Toate coșurile pe care le împletește, le oferă în dar. Nu încearcă să facă bani din îndeletnicirea sa. Ala Bondari spune că acest meșteșug îi aduce alinare.

ALA BONDARI, meșter: "Foarte mult suflet pun în ele, foarte multă dragoste pun în ele. Pentru că iubesc și o să iubesc, pentru că asta este munca făcută din mâinile mele și din truda mea care mereu și mereu o voi face."

Ala Bondari este mamă a doi copii. Ea se străduiește să le transmită și celor mici pasiunea pentru această artă, deoarece tradiția trebuie păstrată și dusă mai departe.

Opinia ta contează. Comentează!