Șoseaua Hâncești intră în reparații
Social 20 noiembrie 2024, 16:23 | 77

Lucrările de reabilitare a Șoselei Hâncești, pe tronsonul cuprins între strada Sihastrului și intrarea în orașul Ialoveni, au început astăzi. Proiectul prevede restaurarea arterei rutiere pe un segment de drum de 3,4 kilometri, cu opt benzi de circulație. Potrivit autorităților municipale, costurile reparației se ridică la 80 de milioane de lei.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "În muncă sunt antrenați aproximativ 30 de muncitori. Autoritățile estimează că porțiunea de drum de circa patru kilometri va fi practicabilă până la sfârșitul anului viitor. E bine să știți că acest drum, numit ulterior Șoseaua Hâncești, nu a fost reparat cum se cuvine din 1981, când a fost dat în exploatare. S-au făcut doar mici intervenții în regim de urgență."

Pentru a reduce disconfortul participanților la trafic, lucrările vor fi realizate etapizat, pe segmente și benzi, astfel încât să fie afectată cât mai puțin circulația rutieră. Responsabilii de la Primăria Chișinău spun că au efectuat o expertiză internațională pentru a interveni cu lucrările într-un mod eficient.

VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției generale mobilitate urbană: "Avem foarte clare proceduri stabilite de legislație, de normativele în vigoare. Există planuri de organizarea circulației rutiere avizate atât de poliție, Direcția Generală Mobilitate Urbană, prezentate de către antreprenor în funcție de zonele de șantier care vor intra în lucru pentru asigurarea executării lucrărilor contractate."

Potrivit edilului Ion Ceban, municipalitatea a încheiat un contract până în toamna anului viitor, iar cheltuielile de reabilitare a drumului vor fi acoperite din bugetul capitalei.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Pentru acest an sunt bugetate 60 de milioane de lei. Necesarul după evaluările finale este peste de 80 de milioane lei. O să vedem ce se întâmplă și cu subiectele legate de costurile pe parcurs, dar cam asta este suma. Deci, puțin peste 80 de milioane de lei, ceea ce estimăm împreună cu antreprenorul la această etapă. Prevederile contractuale sunt până la un an de zile sperăm să fie realizate în termen sau poate chiar mai devreme."

În reabilitarea porțiunii de drum sunt antrenate și companii din afara țării. Experții spun că șoseaua poate fi reparată eficient, iar durata de exploatare a arterei rutiere poate fi extinsă cu circa 15 ani, dacă se aplică tehnicile moderne necesare.

MIHAI BOSTAN, reprezentantul companiei de construcții: "Ne permite să restabilim ceea ce este bun și poate fi utilizabil. Doi, coeficientul de sustenabilitate, unde noi de fapt nu stricăm și utilizăm alte materiale, dar le punem pe acelea care sunt în vigoare."

Conform contractului de execuție, lucrările urmează a fi realizate în termen de până la un an, iar costul proiectului este de 81,2 milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!