A avut loc prima ședință în dosarul fostului șef al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, acuzat de trădare de patrie
Justiţie 19 noiembrie 2024, 20:45 | 175

Astăzi a avut loc prima ședință în dosarul fostului șef al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, acuzat de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit anchetei, el ar fi transmis informații secrete unui asistent al atașatului militar de la Ambasada Rusiei la Chișinău. Tot astăzi, instanța a admis demersul procurorului privind prelungirea cu încă 30 de zile a arestului preventiv în cazul lui Creangă. Acesta zice că nu e vinovat.

ION CREANGĂ, fostului șef al Direcției juridice a Parlamentului: " - Vă recunoașteți vina? - Nu. Pledez nevinovat și voi demonstra în instanță. - Comentați probele care au apărut în spațiul public? - Scurgere de informații din dosarul penal, ceea ce nu este normal. - În imaginile video erați și dumneavoastră. Ce legătură aveți cu persoanele de la ambasadă? - Este un vecin de-al meu, cu care stăteam de vorbă."

Avocații lui Creangă au solicitat examinarea înregistrărilor video. Magistratul a declarat că se va pronunța pe acest subiect după ce înregistrările vor fi prezentate în instanță.

Procurorul de caz, Dumitru Ștefârță, a afirmă că doi martori ai acuzării, angajați ai Departamentului juridic al Parlamentului, urmează să se prezinte în instanță.

DUMITRU ȘTEFÂRȚĂ, procuror PCCOCS: "Acuzarea are doi martori și ei au solicitat încă trei martori. Este vorba despre fratele inculpatului, acest cetățean străin și președintele Parlamentului, Igor Gorsu. - Domnul Creangă colaborează cu ancheta? Cum pledează în general? - Nu a colaborat și ați auzit și din declarațiile dumnealui. El pledează nevinovat și este dreptul lui. Respectiv, urmează în cadrul citării să stabili dacă este vinovat sau nu."

Avocații Iurie Florea și Gheorghe Ionaș au cerut ca la judecată să fie citat Dmitri Kelov, fost asistent al atașatului militar rus de la misiunea diplomatică. Potrivit lor, Kelov ar putea furniza instanței informații importante. Procurorul a obiectat și a explicat că Dmitri Kelov a fost declarat persona non-grata, iar dacă s-ar întoarce în Republica Moldova sau ar intra în ambasada Republicii Moldovei din Rusia pentru a depune mărturie online, el ar putea fi acuzat de spionaj.

DUMITRU ȘTEFÂRȚĂ, procuror PCCOCS: "- Aveți suficiente probe? - Da, mai mult decât suficiente. Martori, probe scrise, informațiile care au fost expediate și caracterul acestora, măsurile speciale de investigație care au fost transmise, inclusiv flagrantul când a însușit o sumă de bani, în dolari."

Potrivit procurorilor, Ion Creangă este acuzat că începând cu iarna anului 2023, el oferea sistematic informații asistentului atașatului militar al ambasadei Federației Ruse la Chișinău, pentru a fi utilizate în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Trădarea de patrie se pedepsește cu până la 20 de ani de pușcărie.

Opinia ta contează. Comentează!