Forfotă mare în brutăriile din țară
Social 25 decembrie 2024, 20:09 | 205

Forfotă mare în brutăriile din țară. De câteva zile, mirosul de copturi îi ademenește pe cumpărători. Cei mai căutați rămân a fi crăciuneii și colacii tradiționali. Noi am fost la brutăria din satul Bardar, raionul Ialoveni, pentru a vedea efortul pregătirilor de sărbători. Dacă anul trecut acolo s-au gătit în jur de 20 de mii de copturi, anul acesta producția va crește la aproape 25 de mii. Unele delicii culinare vor ajunge pe rafturile magazinelor din Moldova, iar altele vor bucura cumpărătorii din Franța, Olanda sau Germania.

VALENTINA SLAVA, brutar: "După ce am malaxat aluatul, l-am divizat cu un gramaj de 300 de grame, după care bucata aia de aluat am laminat-o și s-a primit un fitil așa. După ce am împărțit în două fitile După aceasta împletim și formăm crăciunelul."

După ce a fost modelată forma crăciuneilor, aceștia vor sta un timp la cald, pentru procesul de dospit.

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "După ce crăciuneii au stat o oră la dospit, aceștia sunt puși la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Anul acesta brutarii vor produce în jur de opt mii de crăciunei care vor ajunge pe rafturile magazinelor."

Brutarii spun că pentru a prepara un panettone delicios, folosesc doar ingrediente naturale, iar clienții pot să aleagă între umplutură de portocale, vișină, lămâie, stafide sau ciocolată.

PAVEL MAGAZ: "La moment suntem în proces de malaxare, se face aluat de panettone, după aia se adaugă margarina. TAIE Cel mai important ingredient este dragostea. Fetele noastre depun multă muncă și dragoste. După ce aluatul este gata, noi adăugăm umplutura în funcție dacă facem panettone cu stafide sau adăugăm ciocolată că avem panettone și cu ciocolată."

Totuși, în perioada sărbătorilor de iarnă, crăciuneii și colacii rămân a fi cei mai căutați.

DORIN PLATON, șef producție: "Avem o gamă largă de produse de sărbătoare, cum ar fi rulade cu diverse umpluturi, cozonaci, iarăși cu diverse umpluturi: stafide, portocale,panettone italian.Cei ce reprezintă această sărbătoare sunt crăciuneii, care în această perioadă sunt cei mai solicitați."

Crăciunelul este un tip de pâine decorativă în forma cifrei opt, neîncheiată în partea de jos. Gazdele oferă aceste copturi colindătorilor în semn de recunoștință. Potrivit tradiției, crăciunelul care se taie și se coace din primul aluat se va ține la icoană până la primăvară, când încep lucrările în câmp. De Sfântul Gheorghe, colacul se scoate și se dă la animale ca să fie sănătoase.

Opinia ta contează. Comentează!