Armata israeliană a crescut nivelul de alertă după exploziile aproape simultane a mii de pagere folosite de Hezbollah
Externe 18 septembrie 2024, 16:02 | 105

Armata israeliană a crescut nivelul de alertă după exploziile aproape simultane a mii de pagere folosite de Hezbollah, produse marţi în Liban, a anunţat miercuri postul de radio al armatei israeliene. Israelul anticipează un răspuns din partea miliţiei libaneze Hezbollah, care acuză Israelul pentru exploziile produse marţi în Liban, soldate cu cel puţin nouă morţi şi aproape 2.800 de răniţi, scrie DPA.

Operaţiunea a reprezentat o breşă de securitate fără precedent în cadrul grupării Hezbollah, ceea ce a dus la explodarea a mii de pagere în Liban, omorând nouă persoane şi rănind alte aproape 3.000, între care combatanţi ai grupării şi trimisul Iranului la Beirut, notează Agerpres.

Hezbollahul, susţinut de Iran, a ameninţat cu represalii împotriva Israelului, dar responsabilii militari ai grupării au refuzat să comenteze cu privire la exploziile de marţi. Într-un comunicat, Hezbollah a declarat miercuri că „inamicul criminal (Israelul) ar trebui să se aştepte la o cale separată de pedeapsă ca răspuns la masacrul de marţi”.

Detonarea pagerelor pare să fi fost pregătită de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Sursa de securitate de rang înalt libaneză a afirmat că gruparea şiită a comandat 5.000 de pagere de la Gold Apollo, despre care unele surse afirmă că au fost introduse în ţară mai devreme în cursul acestui an. Fondatorul Gold Apollo a declarat că pagerele implicate în explozii au fost fabricate de o companie din Europa care avea dreptul de a utiliza marca firmei, al cărei nume nu l-a putut confirma pe moment.

Ulterior, Gold Apollo a precizat telefonic pentru DPA că pagerele au fost proiectate şi fabricate de o societate cu sediul în Ungaria, numind-o BAC. Gold Apollo nu a precizat unde a fabricat BAC dispozitivele.

Combatanţii Hezbollah au folosit pagerul ca mijloc de comunicare cu grad scăzut de tehnologizare (low-tech) în încercarea de a evita localizarea din partea israelienilor, au declarat două surse familiare cu operaţiunile grupării pentru Reuters. Oficialii israelieni nu au răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii.

Incidentul survine într-un moment în care tensiunile între Israel şi Hezbollah, angajate în tiruri transfrontaliere de la izbucnirea conflictului în Gaza, în octombrie anul trecut, sunt tot mai îngrijorătoare. În timp ce războiul din Gaza a fost principala preocupare a Israelului de la atacul din 7 octombrie al comandourilor Hamas, situaţia precară de-a lungul frontierei de nord a Israelului cu Libanul a alimentat temeri legate de un conflict regional care ar putea implica Statele Unite şi Iranul, notează Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!