Sătui de sărăcie, greutăți și promisiuni, majoritatea moldovenilor își doresc condiții de trai mai bune
Social 13 noiembrie 2020, 20:00 | 7825

Sătui de sărăcie, greutăți și promisiuni, majoritatea moldovenilor își dorește condiții de trai mai bune. Oamenii vor o viață decentă aici, acasă în Moldova, și speră ca turul II al alegerilor de duminică să le aducă o schimbare, care să le redea speranța în ziua de mâine. Cei mai mobilizați par a fi bătrânii, mulți dintre care, fără ajutorul copiilor plecați la muncă în străinătate, nu ar reuși să supraviețuiască din cauza sărăciei.

MARIA LOZAN, locuitoare a satului Ciripcău, raionul Florești: "Eu mai am copii și are cine să mă ajute, dar cei care mănâncă mămăligă fără nimic și pâine cu zahăr, mă doare sufletul pentru ei. Tare greu mai trăiește lumea. Eu mulțumesc că am copii și mă ajută, dar și ei au nevoile lor și nu am vrea să stăm pe umerii lor atât. Dar, din păcate, am ajuns ceea ce am ajuns. Altă ieșire nu avem."

FILIP LOZAN, locuitor a satului Ciripcău, raionul Florești: "Am muncit toată viața șofer. Am mai fost 12 ani tractorist. În total, am un stagiu de muncă de 41 de ani. Am ieșit cu o pensie de 19 ruble."

La cei peste 80 de ani pe care îi au, Filip și Maria Lozan din satul Ciripcău, raionul Florești, se pot mândri că au crescut și educat cinci fete. Patru dintre ele sunt plecate peste hotare, în Italia, Spania și Rusia. Cea mai mare se află în Chișinău. Ambii primesc pensii modeste, care le ajunge doar pentru medicamente și achitarea serviciilor comunale. Prin urmare, copiii sunt cei care le fac bătrânețea mai ușoară - nu statul.

MARIA LOZAN, locuitoare a satului Ciripcău, raionul Florești: "Toți au avut de lucru și toate sunt cu școală, dar le-au dus acolo nevoile, pentru că nu aveau cu ce se descurca. De nevoie toate au plecat și m-au lăsat. Uneori aud la televizot câte o babă că am ajuns că nu are cine să-mi aducă o pâine. Noi încă ne descurcăm. Soțul mai poate să conducă mașina la anii aceștia și mai merge la un magazin, la o piață, dar care nu se descurcă, îmi este jale de ei."

FILIP LOZAN, locuitor a satului Ciripcău, raionul Florești: "- Ce ați face, dacă nu ar fi copii? - Am fi ca și alți moșnegi. Dacă nu ar fi ei, ar fi greu de tot."

Ambii își doresc o viață altfel după alegerile de duminică. Și nu doar pentru ei, dar în primul rând pentru fetele lor.

MARIA LOZAN, locuitoare a satului Ciripcău, raionul Florești: "Să ne facă bătrânețea mai ușoară. Câte zile vom avea de trăit, să le trăim frumos. Măcar să ne bucurăm de viața asta așa cum este. Să facă ceva măcar pentru bătrâni, dacă pe cei tineri i-au lăsat să plece peste hotare. Nu cred că copiii noștri vor mai reveni acasă, pentru că nu au la ce se întoarce."

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, momentan, în Republica Moldova locuiesc peste 574 de mii de oameni cu vărsta de 60 de ani și mai mult, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației. În ultimii patru ani, a crescut cel mai mult ponderea persoanelor din grupul de vârstă 65-69 de ani - de la 25,8 la sută, la începutul anului 2016, până la 28,5%, la începutul anului 2020.

Opinia ta contează. Comentează!