Doi frați, Vladimir și Denis Anton, au inițiat în 2012 o afacere, pe care puțini o încercaseră la acea vreme
Doi frați, Vladimir și Denis Anton, au inițiat, în 2012, o afacere, pe care puțini o încercaseră la acea vreme. Antreprenorii fac hrană pentru animale din penele de pasăre, transformate în proteină. După ce au ridicat o fabrică modernă, frații Anton au instalat pe un teren din apropiere panouri solare, pentru a deveni mai independenți. În timp s-a adeverit că energia regenerabilă e o soluție perfectă pentru a amortiza cheltuielile.
VLADIMIR ANTON, administratorul companiei: "În tot procesul nostru de producere, noi folosim doar energie electrică, aceasta este sursa principală de energie și singura. Când a început războiul din Ucraina, am fost nevoiți să căutăm soluții, s-a început criza energetică și trebuia să căutăm soluții pentru că nu știam ce va fi."
Frații Anton au participat la programele de finanțare și au câștigat un proiect prin care au putut să își cumpere panouri solare. Acestea sunt instalate pe jumătate din terenul destinat cândva gropii de gunoi.
DENIS ANTON: "În anul 2023 am instalat acest parc fotovoltaic, am accesat un credit și am apelat prin programul ODA pentru ca să îl instalăm, am beneficiat de un suport financiar de aproape 50% din costul parcului. Avem instalat un parc fotovoltaic, avem o capacitate de 200kw."
Panourile solare reprezintă o investiție sigură, precizează antreprenorul.
DENIS ANTON: "Dacă să luăm statistica și rentabilitatea acestui parc fotovoltaic, așa cum noi suntem un consumator destul de mare, îl vedem foarte rentabil, deoarece energia pe care noi o plăteam furnizorilor de energie electrică pentru perioadele de vară sau când avem o producere sau capacitate maximă de energie electrică, practic rambursăm creditul și o parte o mai economisim, ceea ce ne permite ca să minimizăm costurile sau să cădem din costul produsului finit."
Dincolo de toate, panourile pot fi și ușor monitorizate. Accesând aplicația, vezi totul în timp real.
VALERIA BUSUIOC, reporter Jurnal TV: "Aplicația monitorizează activitatea panourilor solare în timp real. În anul trecut a fost înregistrat un consum de 351 mwh, dintre 280 - produs de celulele solare. Altfel spus, o acoperire de 80% din necesar."
Sistemul e operațional chiar și în zilele cu puțin soare.
Acum, frații Denis și Vladimir Anton plănuiesc o extindere a afacerii, dorind să o facă mai profitabilă. Pentru a-și atinge scopul, antreprenorii caută cele mai moderne tehnologii.