Pași pentru independența energetică
Dependența energetică a fost folosită de Rusia ca principala pârghie de interferență în treburile interne ale Republicii Moldova, dar cetățenii au scăpat de șantaj prin conectarea sistemului naţional energetic la cel european, după declanşarea războiului din Ucraina, afirmă fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov. Potrivit acestuia, Rusia și-a propus să creeze tensiuni pe malul drept al Nistrului pentru a le impune oamenilor o repulsie față de tot ce înseamnă integrarea europeană.
VICTOR PARLICOV, fost ministru al Energiei, expert în energetică: "Noi am diversificat rutele prin care energia poate fi adusă în Republica Moldova. Pe gaze, din anul 2020 este operațional fluxul revers pe gazoductul transbalcanic, deci noi putem aduce gaz nu doar dinspre Rusia, dar și dinspre Balcani, din Bulgaria spre Republica Moldova. Pe energie electrică, imediat după începutul războiului, în 2022, la câteva săptămâni, sistemul electro-energetic ucrainean și moldovenesc s-au sincronizat cu sistemul continental european."
În prezent, nu există o dependență a malului drept de gazele rusești. Problema e în regiunea transnistreană, pe care Moscova a folosit-o 30 de ani ca pe „o vitrină a vieții bune atunci când prietenești cu Rusia”, făcând-o, în acest mod dependentă de gazul ieftin.
VICTOR PARLICOV, fost ministru al Energiei, expert în energetică: "Regiunea a primit o subvenție echivalentă cu circa 40 de mii de dolari pe cap de locuitor în acești 30 de ani, sub formă de gaz gratuit. Pe de altă parte, comportându-se așa cu regiunea transnistreană, ei au făcut regiunea aceea dependentă de acest gaz gratuit. Iar acum, dacă vedeți, Chișinău încearcă să rezolve niște probleme care-i vizează, în primul rând pe cei de pe malul stâng. Și da, cei de la Tiraspol încearcă să utilizeze acest ultim tren, în care noi mai suntem cumva dependenți de infrastructura de acolo, pentru a ne șantaja."
De-a lungul timpului, Federația Rusă a utilizat multiple instrumente economice și energetice ca instrument politic. În 2006, Moscova a aplicat, pentru prima oară, un embargo pe vinurile din Republica Moldova. Interdicțiile nu au vizat companiile din regiunea transnistreană. Un alt embargo asupra vinurilor a urmat în 2013, iar în 2014, Rusia și-a închis porțile pentru importurile de fructe, legume, conserve și carne. Aceeași situație se întâmplă și în sectorul energetic. Destabilizarea situației din stânga Nistrului prin oprirea livrărilor de gaze are anumite motivații, spune fostul ministru al Energiei.
VICTOR PARLICOV, fost ministru al Energiei, expert în energetică: "Unu. Peste un an de zile ei nici cu asta nu vor putea să ne șantajeze, pentru că capacitatea noastră de a ne asigura cu energie electrică va fi mult mai bună, după ce finalizăm construcția liniei Vulcănești-Chișinău, iar în timpul astă noi avem parlamentare. Ei mizează, destabilizând regiunea transnistreană, să creeze tensiune pe malul drept și în felul ăsta să creeze o dezamăgire pe malul drept tot ce ține de integrare europeană, forțele loiale Federației Ruse, să le aducă în Parlament, care să le permită, pentru că scopul nu este nici regiunea transnistreană, nici Republica Moldova, scopul este Ucraina."
Federația Rusă vrea să transforme Republica Moldova într-un instrument al său, care să creeze probleme Ucrainei, așa cum regiunea transnistreană este acum un instrument de șantaj pentru Chișinău, conchide Victor Parlicov.