O intervenție chirurgicală extrem de dificilă a fost efectuată în premieră de către medicii Institutului pentru Medicină Urgentă
Social 8 aprilie 2022, 14:46 | 3453

O intervenție chirurgicală extrem de dificilă a fost efectuată în premieră la Institutul pentru Medicină Urgentă. Chirurgii au preluat țesuturi cu vase sangvine de la spatele pacientului și le-au transferat pe fața acestuia, unde se afla o tumoare gigantă în zona gâtului. Intervenția a durat opt ore.

Pacientul, un bărbat de 35 de ani, originar din raionul Anenii Noi, povestește că nu îl deranja nimic și nu se simțea rău înainte de o vizită de rutină la stomatolog, care i-a schimbat viața la propriu. Medicii i-au depistat o tumoarea belignă numită ameloblastom al mandibulei, care s-a format din celulele dinților. Tumoarea se comporta ca una malignă și creștea rapid în mărime, afectând țesuturile din jur.

IURIE IORDACESCU, pacient: "M-am adresat la medic, iar când m-am adresat, s-a speriat. M-am speriat și eu."

NICOLAE CHELE, chirurg oro-maxilo-facial: "Patologia dată se întâlnește destul de des, dar nu atât de agresivă. Eu am 30 de ani lucrați în chirurgia oromaxilofacială, cred că este al treilea sau al patrulea caz. Nu sunt mai multe."

În 2018, bărbatul s-a adresat la Institutul Oncologic, unde i-au fost efectuate trei intervenții, iar o parte din mandibulă a fost înlocuită cu o placă de metal. Totuși boala progresa. Astfel, pacientul a ajuns la Institutul de Medicină Urgentă cu suprainfectare, expunerea plăcii metalice și recidiva tumorii. Chirurgii de aici au decis să-i transplanteze o parte din țesuturile spatelui, porțiune numită în limbajul medical - lambou. Intervenția a durat opt ore, iar trei echipe de medici au lucrat în continuu.

ANATOLIE CALISTRU, șeful Secției Microchirurgie: "Sub microscopul de operație Vario700, un microscop nou, cu niște instrumente chirurgicale foarte fine, un material de cusătură foarte fin, mai subțire ca părul din cap, etapă după etapă, venele lamboului au fost conectate la cele de la gât."

Ideea a fost ca țesuturile din spate să se prindă bine la cele ale feței.

ANATOLIE CALISTRU, șeful Secției Microchirurgie: "Era un defect masiv, de aproximativ 12 pe 20 cm. Altă problemă era că nu toate vasele de la gât am putut să le folosim. Nu era posibil accesul la vasele din partea dreaptă."

De la operație au trecut aproape două săptămâni. Inițial, bărbatul era alimentat prin sondă.

SERGHEI ȘANDRU, șeful Clinicii Reanimare și Terapie intensivă, IMU: "Pacientul a fost la respirație dirijată prelungită, transferat în terapie intensivă."

DUMITRU SÎRBU, chirurg oro-maxilo-facial: "Acest pacient va mai urma nenumărate intervenții chirurgicale, printre care intervenții cosmetice pentru redarea conturului anatomic facial, pentru consolidarea mandibulei, intervenții de refacere în cavitatea bucală a danturii, prin reabilitarea cu ajutorul implanturilor."

Acum, Iurie se simte bine. Într-o săptămână o să-i fie scoase și firele de ață. Pentru a preveni apariția tumorilor, medicii recomandă cel puțin odată pe an să fie făcută o radiologie în cabinetul stomatologic.

Opinia ta contează. Comentează!