Rușii atacă Odesa cu drone
Externe 9 octombrie 2024, 20:13 | 178

Un atac cu dronă comis de forţele ruse în regiunea Odesa s-a soldat cu rănirea a cinci persoane şi avarierea unui bloc de apartamente, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii. Potrivit Kievului, forţele ruse au lansat rachete balistice și asupra regiunii Poltava, în centrul Ucrainei. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, afirmă că Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a precizat că atacul a cauzat un incendiu într-o clădire în construcţie. Focul s-a extins şi a afectat ferestrele şi faţada blocului de nouă etaje.

Armata ucraineană a doborât 21 din cele 22 de drone lansate de armata rusă marţi noaptea. Potrivit Kievului, forţele ruse au lansat şi trei rachete balistice asupra regiunii Poltava, situată în centrul Ucrainei. Guvernatorul acestei regiuni, Filip Pronin, a afirmat că atacul a avariat un obiectiv industrial, fără a se înregistra răniţi. Infrastructura civilă nu a fost afectată.

De partea sa, armata rusă a anunţat miercuri că a doborât în cursul nopţii 47 de drone ucrainene, dintre care 24 deasupra regiunii ruse Briansk, frontalieră cu Ucraina. „În timpul nopţii au fost împiedicate tentative ale regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu drone aeriene contra teritoriului rus”, a indicat Ministerul rus al Apărării. Cinci drone au fost doborâte în regiunea Belgorod, iar două deasupra regiunii Kursk. Cele două regiuni au de asemenea frontieră cu Ucraina.

„Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Mark Rutte, care i-a îndemnat pe aliaţii Kievului să sporească sprijinul oferit acestuia în războiul cu Rusia, relatează agenţiile AFP şi EFE.

MARK RUTTE, secretarul general al NATO: "Rusia continuă să desfăşoare lovituri cu rachete asupra infrastructurilor energetice esenţiale. Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse."

Armata ucraineană continuă în acest timp să piardă teren pe frontul din estul Ucrainei, unde armata rusă anunţă aproape zilnic ocuparea de noi localităţi, în pofida incursiunii ucrainene lansate în august în provincia rusă Kursk, prin care Kievul a sperat că va forţa Moscova să mute de pe frontul ucrainean suficiente trupe pentru a-i opri acolo înaintarea.

Mark Rutte a admis că situaţia armatei ucrainene pe câmpul de luptă este „dificilă”, dar a ales să vorbească mai degrabă despre costul în vieţi omeneşti suferit de armata rusă, susţinând că aceasta din urmă pierde zilnic peste o mie de oameni, morţi şi răniţi. „Ucrainenii au nevoie de ajutorul nostru continuu, asta este absolut clar. Au nevoie acum şi de asemenea ulterior, după război”, a indicat noul secretar general al NATO, salutând „reuniunea foarte importantă” de la Ramstein a liderilor celor circa 50 de ţări, care oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!