Spectacol în formulă inedită la Chișinău
Social 30 septembrie 2024, 21:08 | 129

Un spectacol în formulă inedită se joacă astăzi, în premieră, pe scena Teatrului Fără Nume. „Hamlet Liber”, montat de regizorul Mihai Constantin Ranin din Târgoviște, pune în scenă culturi diferite, principii contrare și generații conflictuale. „Hamlet Liber” este o adaptare retro-futuristă a celebrei piese shakespeariene.

În spectacol sunt antrenați actori din Chișinău, Târgoviște și din orașul sud-coreean Daejeon. Ca și în celebra tragedie a lui William Shakespeare sunt abordate teme fundamentale, dar într-o montare dinamică și surprinzătoare. Inițiatorii și-au propus să demonstreze că emoțiile, conflictele și aspirațiile umane transcend granițele lingvistice și culturale. Rolul lui Hamlet este interpretat de un actor din Coreea.

HYEONGDONG LEE, actor din Coreea: "Numele meu este Hyeongdong Lee. Sunt actor din Coreea. În timpul repetițiilor totul a fost nou pentru mine, dar m-am bucurat mult de colaborarea cu ceilalți actori. Cel mai dificil a fost faptul că nu înțeleg mult limba română, dar am încercat să fiu prezent."

JINYOUNG YOUN, președintele Asociației Teatrelor din Daejeon: "Cred că emoțiile actorului coreean, care îl interpretează pe Hamlet, va fi un lucru neașteptat pentru spectatori."

LIVIU CHELOIU, actor din Târgoviște: "Este o situație inedită, dar jucând și repetând alături de ei, practic, limba devine ca o muzică. Și aici vorbesc și de limba română și de limba coreeană, și la un moment dat, se îngemănă și dau o singură limbă, limba spectacolului."

„Hamlet Liber” în regia lui Mihai Constantin Ranin nu este o simplă remontare a celei mai cunoscute tragedii din lume, dar o invitație la meditație. Regizorul mărturisește că ideea unui Hamlet coreean s-a născut în urmă cu mulți ani.

Mihai Constantin Ranin, regizor, director al Teatrului „Tony Bulandra”, Târgoviște: "Hamlet a apărut în capul meu acum vreo 40 de ani, dar ești pregătit să-l faci când ai tot ce-ți trebuie. Momentul în care am avut un Hamlet coreean, tot vizualul a mers spre zona asiatică. Este un melanj de elemente coreene, japoneze, chineze. Eu am încercat să fac un spectacol imersiv și un spectacol care să vorbească despre culturi îndepărtate, care au început deja să ne influențeze foarte mult viața."

NICU ȚĂRNĂ, director al Teatrului Fără Nume: "Provocarea este una foarte interesantă. Pentru mine, tot astăzi este premieră. Eu nu am văzut spectacolul. E una internațională aici, la Chișinău. Hamlet, cea mai montată piesă a tuturor timpurilor, care este, de fapt, ”Capo di tutti capi”, cum s-ar spune, și un Hamlet coreean, un Hamlet Liber, cred că o să placă și o să se mai joace la noi."

Spectacolul ”Hamlet Liber” va fi jucat pe 5 și 6 octombrie la Teatrul de Operă și Balet, în cadrul Zilelor Shakespeare la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!