În penitenciarele din Moldova deținuții au parte acum de mâncare mai variată și mai calitativă
În penitenciarele din Moldova deținuții au parte acum de mâncare mai variată și mai calitativă. Se întâmplă odată cu intrarea în vigoare, la începutul anului, a noii hotărâri de guvern care a înlocuit vechiul cadru legislativ din 2006. Din 1 ianuarie, alimentația deținuților a fost aliniată la standarde europene. Cei de după gratii au parte de carne de vită și porc, pește, unt și fructe proaspete. Administrația penitenciarelor subliniază că accentul se pune acum pe baremul caloric, nu doar pe gramaj. În plus, noile norme alimentare sunt adaptate fiecărei categorii de deținuți, inclusiv celor cu nevoi medicale speciale.
SERGIU POSTOLACHI, ofițer principal, Direcția Logistică, ANP: "Ce este de remarcat este faptul că în vechea hotărâre erau doar șase norme de alimentare, mult mai puține decât nevoile și exigențele actuale. Acum sunt 13 norme pentru fiecare categorie de consumator în parte: bolnavi, minori, persoane care lucrează și aici este de remarcat care prestează munci ușoare, grele și medii. În vechea hotărâre de guvern era prevăzută doar carnea de pasăre și pește, acum avem nu doar carne carne de porc, dar avem și carne de porc și carne de vită și două tipuri de pește."
Deținuții spun că schimbările sunt binevenite.
Mâncarea deținuților este pregătită tot de cei de după gratii. Bucătarii beneficiază de o scutire a pedepsei de o zi și jumătate pentru fiecare două zile lucrate. Am reușit să vorbim cu doi dintre ei, care își ispășesc pedepsele în penitenciarele nr. 4 și nr. 9. Aceștia spun că au acum produse mai variate pentru a găti.
La Penitenciarul nr. 4 din Cricova își ispășesc pedeapsa 668 deținuți, care sunt alimentați conform a trei norme: cea principală, cea destinată condamnaților cu imunitate slabă, în număr de 36, și cea pentru condamnații cu afecțiuni somatice, care sunt 15.
NATALIA DEMCIUCOVA, șef Cantină Penitenciarul nr.4, Cricova: "Condamnații sunt alimentați sub o formă calorică, condamnații imunocompromiși sunt alimentați în timp de o zi cu norma calorică 3620 de calorii. Condamnații la norma nr.1 trebuie să primească 2690, iar condamnații somatici trebuie să primească 2920 de calorii, dintre care norma noi nu trebuie să o încălcăm, nici mai mult, nici mai puțin în timp de o lună."
Condamnații care sunt internați la spitalul penitenciar Pruncul nu mănâncă în cantină. Alimentația se efectuează în celule. Aici sunt internați 160 de deținuți
ION POPARCEA, șef Secție Internare, medici de gardă, Penitenciarul nr. 16: "Conform hotărârii noi de guvern, pacienții sunt alimentați conform patologiilor de bază după diagnostic. Dacă de exemplu pacientul e cu diabet zaharat, atunci alimentația este hipoglicemică, alimentația se pregătește pe aburi, în role, în funcție de patologiile de bază a pacienților."
De trei ori pe zi, în fiecare penitenciar un angajat ANP prelevă probe alimentare.
SERGIU POSTOLACHI, ofițer principal, Direcția Logistică, ANP: "Aici avem probele pentru hrană. Din fiecare partidă de hrană preparată, în fiecare penitenciar se prelevă probe care se păstrează la frigider pe o perioadă de 72 de ore. În caz de o eventuală suspiciune de intoxicație sau de hrană rea preparată, se dau la expertiză, cu toate că nu avem așa precedente, dar pentru ori eventualitate noi respectăm procedura."
Pentru implementarea hotărârii de guvern au fost contractate serviciile unui nutriționist specializat în elaborarea normelor și în implementarea meniului-model cu fișe tehnologice pentru toate penitenciarele.