Americanii se pregătesc de un dezastru
Externe 9 octombrie 2024, 16:05 | 189

Uraganul Milton și-a recăpătat puterea şi a devenit marți de categoria 5, în timp ce traversa Golful Mexic, spre Peninsula Florida. Vântul bate cu aproape 290 de km/h. Mii de locuitori se află în plină mobilizare, încercând să finalizeze pregătirile pentru furtună și să evacueze zonele vulnerabile. Președintele Joe Biden a emis o declarație de dezastru pentru statul Florida, pregătind terenul pentru resurse suplimentare.

Conform Centrului Național pentru Uragane, valurile de furtună generate de Milton prezintă o „situație extrem de amenințătoare de viață” pentru coasta de vest a Floridei. Alertele sunt vizibile pe hărțile de prognoză, acoperind statul cu avertizări roșii și portocalii. Deși furtuna ar putea slăbi înainte de a ajunge la uscat, are potențialul de a deveni unul dintre cele mai distructive uragane înregistrate în vestul Floridei.

Guvernatorul Ron DeSantis a spus locuitorilor că „timpul se scurge” și trebuie să evacueze. Peste un milion de persoane se află sub ordine de evacuare în cel puțin 16 orașe, iar numărul este de așteptat să crească pe măsură ce Milton se apropie.

Președintele Joe Biden a emis o declarație de dezastru pentru statul Florida, pregătind terenul pentru resurse suplimentare.

JOE BIDEN: "Ar putea fi cea mai gravă furtună care să lovească Florida în mai bine de un secol. Doamne-ajută să nu fie, dar datele asta arată. Dacă sunteți sub ordin de evacuare, trebuie să plecați acum, acum, acum, ar fi trebuit să plecați deja. E o chestiune de viață și de moarte – și nu este o exagerare!"

Joe Biden a renunţat la deplasările prevăzute la sfârşitul săptămânii în Germania şi Angola, „având în vedere traiectoria şi forţa prognozate pentru uraganul Milton”, a anunţat marţi Casa Albă.

Biden era aşteptat joi seară la Berlin pentru o vizită de stat, prilej cu care urma să aibă o întâlnire în patru, sâmbătă, cu cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic, Keir Starmer. Cei patru urmau să participe în aceeaşi zi la un summit al aliaţilor Ucrainei, la baza aeriană americană de la Ramstein, în prezenţa preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Opinia ta contează. Comentează!