0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Problemele comunității romilor din Republica Moldova sunt în descreștere, dar procesul decurge anevoios
Social 2 aprilie 2025, 16:26 | 281

Problemele comunității romilor din Republica Moldova sunt în descreștere, dar procesul decurge anevoios. De ani buni, romii se confruntă cu trei provocări - școlarizarea, neangajarea în câmpul muncii și discriminarea. Subiectul este abordat azi și mâine la Chișinău, la Forumul internațional „Cooperarea europeană pentru incluziunea romilor”.

ROBERT CERARI, președinte al Mişcării social-politice a Romilor din Moldova: "Problema numărul unu este că școlarizarea copiilor. Această problemă o cunoaște toată lumea, inclusiv mulți de peste hotarele țării. Această problemă este nu din faptul că romii nu vor să își dea copiii la școală. Este o problemă a sărăciei, atunci când pleacă oamenii din țară."

Peste 400 de reprezentanți ai ONG-urilor, oficiali, dar și experți încearcă să găsească soluții pentru problemele comunității. „Sunt multe schimbări în bine, dar mai e nevoie de comunicare”, spun aceștia. Președintele Uniunii tinerilor romi din Moldova, Marin Alla, zice că asociația pe care o conduce încearcă, de aproape 20 de ani, să încurajeze cât mai mulți tineri să își continue studiile.

MARIN ALLA, președinte al Uniunii tinerilor romi din Moldova: "Suntem cei care avem rezultate sub aspectul de a aduce copilul și de al menține în școală. Suntem cei care în 2007, dacă aveam în jur de opt studenți romi, am ajuns ca, actualmente să avem în jur de 120 de tineri care devin studenți."

Copiii din comunitățile rome sunt acum încadrați în mai multe activități pentru a-și spori abilitățile și pentru a-și găsi o profesie pe viitor.

LILIANA GÂSCĂ, membru al Centrului comunitar Soroca: "În cadrul centrului, avem activități cum ar fi cursuri de IT, alfabetizare, curs de limbă engleză, care sunt benefice. Centrul este capabil să întrunească un număr de până la 40-50 de persoane."

Este nevoie de comunicare, a declarat directorul Agenției Relații Interetnice.

VEACESLAV REABCINSCHI, directorul Agenției relații interetnice: "Avem nevoie de o colaborare strânsă între Guvern, organizațiile internaționale, societatea civilă și comunitățile rome pentru a asigura oportunități egale și o dezvoltare durabilă."

VALENTINA OLARU, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării: "Astăzi, aproximativ două mii de elevi de etnie romă și 94 de elevi romi refugiați din Ucraina sunt încadrați în sistemul educațional național și beneficiază de sprijin și colaborare pentru performanța academică a lor."

Forumul internațional „Cooperarea europeană pentru incluziunea romilor” este organizat de Agenția Relații Interetnice. Potrivit instituției, în Republica Moldova, comunitatea romă reprezintă 0.4% din populație.

Opinia ta contează. Comentează!