”Energocom” cumpără gaz din România
Economic 3 octombrie 2022, 15:20 | 1103

Compania ”Energocom” din Chișinău poate cumpăra și vinde gaze naturale în România, după ce a obținut o licență de la autoritățile din București. ”Energocom” poate accesa și depozitele de stocare de gaze din Ucraina. Recent, Moldovagaz a primit confirmare de la gigantul rus Gazprom privind livrarea parțială a volumelor de gaz pentru luna octombrie. Gazprom a anunțat că livrează doar 70% din cantitatea necesară Republicii Moldova, invocând probleme de ordin tehnic.

Anunțul despre licența Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din România pentru ”Energocom” a fost făcut de către ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, pe facebook. Potrivit acestuia, compania a fost înregistrată pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina. Se întâmplă în condițiile în care concernul rus Gazprom a anunțat că va livra Republicii Moldova cu 30 la sută mai puțin din cantitatea de gaz necesară pentru octombrie.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Din cele aproximativ opt milioane de metri cubi pe zi au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi de gaze naturale. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie a anului trecut, când livrările au fost limitate cu 30 la sută. Pentru cel puțin primele săptămâni din luna octombrie aceste cantități sunt suficiente pentru malul drept al Nistrului din motiv că în luna octombrie consumul crește la sfârșit de lună când timpul afară se răcește."

Concernul rus Gazprom declară că poate rupe contractul cu MoldovaGaz „în orice moment”, din lipsa unui acord privind achitarea datoriilor istorice. Potrivit concernului rus, volumul de gaz mai mic este determinat de refuzul părții ucrainene de a accepta gazul rusesc la stația de măsurare a gazului de la Sohranivka.

În cazul în care Gazprom nu va oferi și cele 30 la sută de gaze naturale, conform contractului, autoritățile de la Chișinău se pregătesc să utilizeze cantitățile de gaz depozitate. Mai exact, 53,5 milioane de metri cubi de gaz, care ar acoperi necesitățile consumatorilor câteva săptămâni. Andrei Spânu susține că cantitatea de gaz achiziționată va fi stocată în această săptămână în depozitele din Ucraina și România.

Potrivit calculelor preliminare, în luna octombrie, vom cumpăra gaz la un preț de 1031 de dolari mia metri cubi, cu 850 de dolari mai puțin față de luna septembrie, susține șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban. Asta după ce din 1 octombrie a intrat în vigoare nouă formulă de calcul valabilă pentru perioada rece a anului. Chiar dacă prețul de achiziție al gazelor naturale se reduce cu 40 la sută, tariful pentru consumatorii finali va fi unul majorat. Astfel, din 1 octombrie vom plăti aproape 30 de lei metru cub de gaz.

Opinia ta contează. Comentează!