Republica Moldova va avea un birou economic în SUA
Republica Moldova intenţionează să deschidă un birou economic în SUA, ţinând cont de dorinţa celor două ţări de a dezvolta relaţii comerciale şi investiţionale. O declarație în acest sens a fost făcută publică Comisia comercială mixtă moldo-americană.
Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii, pentru a consolida parteneriatul bilateral, SUA şi Republica Moldova vor continua să se angajeze în promovarea dialogului bilateral pentru a identifica soluţii concrete în cazul impedimentelor de ordin comercial şi investiţional, precum şi de a identifica strategii de promovare a proiectelor investiţionale.
Asistentul reprezentantului comercial pentru Europa şi Orientul Mijlociu, Daniel Mullaney, şi ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, care au semnat declaraţia, au menţionat că regularitatea acestor întâlniri, pe parcursul ultimilor trei ani, demonstrează puterea relaţiilor bilaterale şi subliniază angajamentul ambelor părţi de a creşte comerţul bilateral şi de a îmbunătăţi climatul investiţional din Moldova.
SUA au salutat angajamentul Republicii Moldova de a relua acceptarea importurilor de produse de origine animalieră în baza U.S. Wholesome Certificate.
Chișinăul şi-a exprimat aprecierea referitor la prezentarea Guvernului american privind oportunităţile intensificării utilizării Sistemului Generalizat de Preferinţe (GSP).
Ambele delegaţii au discutat despre măsurile de prevenire a introducerii barierelor de reglementare în calea comerţului de produse industriale şi agricole, inclusiv, prin intermediul notificării internaţionale a anumitor propuneri de reglementare. De asemenea, au fost identificate beneficii ale protecţiei proprietăţii intelectuale, care sunt elemente esenţiale pentru stimularea inovaţiei, creativităţii şi încurajarea exporturilor, menționează oficialitățile.
În ceea ce priveşte mediul de afaceri, delegaţiile au discutat despre reformele prioritare ale RM şi intenţia de a crea un mediu favorabil investiţiilor internaţionale. Ambele părţi au accentuat importanţa transparenţei, previzibilităţii şi respectării statului de drept. Guvernul Republicii Moldova şi-a reconfirmat interesul de a dezvolta un mecanism de evaluare al investiţiilor şi de a consolida securitatea cibernetică, salutând, în acest sens, asistenţa SUA. În cadrul discuţiilor, delegaţiile au subliniat importanţa proceselor de achiziţii publice transparente, atât pentru Guvern, cât şi pentru licitarea părţilor interesate şi a exportatorilor din sectorul privat.