Trei mercenari din Chișinău, Bălți și Ialoveni, care ar fi luptat de partea forțelor ruse în Ucraina, au fost reținuți
Social 14 februarie 2025, 16:08 | 217

Trei mercenari din Chișinău, Bălți și Ialoveni, care ar fi luptat de partea forțelor ruse în regiunea Donețk din Ucraina, au fost reținuți într-o operațiune comună cu Europol și autoritățile de la Kiev. Bărbații au vârste cuprinse între 32 și 33 de ani. Cel din Ialoveni a fost condamnat în 2015 la trei ani de închisoare în Moldova, după ce și-a recunoscut vinovăția pentru activitatea de mercenariat în Lugansk și Donețk.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, reținerea bănuiților a avut loc în cadrul unei operațiuni internaționale numite „Avengers”, sub egida Europol și cu sprijinul angajaților „Fulger”.

Autoritățile din Ucraina spun că mercenarii moldoveni luptau de partea forțelor ruse încă din anul 2014.

ILIA ZASIENKO, anchetator, Poliția națională a Ucrainei: "Începând cu anul 2014 până în 2023, au participat la capturarea Bahmutului, lupta pentru aeroportul din Donețk, încercuirea orașului Debalțeve și alte atacuri bine-cunoscute pe teritoriul Ucrainei."

În cadrul operațiunii au fost identificați și alți mercenari.

COMUNICATUL PCCOCS: "Au fost efectuate peste 50 de percheziții și în privința altor mercenari cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, în diferite raioane ale țării, printre ei fiind persoane originare din regiunea transnistreană. Indivizii ar fi fost înrolați în grupul Wagner – batalionul „Somali” - și în alte formațiuni ale așa-zisei republici populare Donețk. Unii dintre ei au primit distincții și medalii în timpul activității ilegale de mercenariat, investigate de autoritățile de drept."

Ca urmare a reținerii celor trei bănuiți de mercenariat, procurorii au cerut aplicarea arestului preventiv. Codul Penal prevede zece ani de închisoare pentru participarea în calitate de mercenar la conflicte armate, acțiuni militare sau acte violente, îndreptate împotriva ordinii constituționale sau a integrității teritoriale a statului.

Opinia ta contează. Comentează!