Tariful la energia electrică va rămâne stabil cel puțin o lună, în contextul stării de urgență din Republica Moldova
Tariful la energia electrică nu va fi majorat cel puțin o lună. Este una dintre deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, după ce aseară a fost instituită starea de urgență pentru două luni.
Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a stopa solicitările de scumpire a energiei electrice a fost executată imediat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Mai exact, ANRE urma să aprobe astăzi tarife majorate la curent pentru principalii distribuitori din Republica Moldova, dar chiar în timpul ședinței a intervenit decizia CSE-ului, așa că aceste puncte au fost excluse de pe ordinea de zi. Potrivit premierului Natalia Gavrilița, putem să ne așteptăm ca prețul de import al energiei electrice să nu crească ”până în luna martie viitor”.
NATALIA GAVRILIȚA: "În contextul situației de urgență am suspendat procedura de revizuire a tarifelor la energie electrică timp de o lună, până când Ministerul Muncii și Protecției Sociale va elabora un program de compensare țintită a cheltuielilor la energia electrică pentru categoriile populației social defavorizate."
Natalia Gavrilița a mai anunțat că CSE a decis suspendarea procedurilor de licitație pentru achiziția energiei electrice și prelungirea contractului existent cu furnizorul de curent de la Cuciurgan la prețul actual. Altfel spus, contratul cu centrala controlată de regimul separatist a fost extins cu un an, până pe 31 martie 2023. Prețul de achiziție rămâne cel actual. În plus,...
NATALIA GAVRILIȚA: "Pentru a stopa creșterea nejustificată a prețurilor la produsele sociale, membrii CSE au decis extinderea listei produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial."
În lista produselor pentru care este limitat adaosul comercial au fost adăugate carnea de porc pe os, carnea de păsare, peștele congelat, zahărul din sfeclă, pastele, ouăle, cartofii, ceapa, varza albă, morcovul și sfecla roșie în stare proaspătă. O altă decizie a Comisiei prevede interzicerea exportului de grâu și zahăr începând cu 1 martie, pentru asigurarea securității alimentare a țării în condițiile în care stocurile sunt limitate.