Anul trecut s-a înregistrat a doua cea mai mare creştere a datoriei de stat din istoria Republicii Moldova
Anul trecut s-a înregistrat a doua cea mai mare creştere a datoriei de stat din istoria Republicii Moldova. Doar în anul 2016, când guvernarea democrată a decis să acopere gaura financiară de un miliard de dolari din bugetul de stat, datoria publică a crescut mai vertiginos decât în 2022. Cum se explică majorarea bruscă în anul trecut, aflați în continuare.
Datoria de stat externă şi internă a Republicii Moldova s-a majorat puternic anul trecut, cu peste 16,9 miliarde lei, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor. Cea mai mare creştere a datoriei fost înregistrată în luna noiembrie – cu peste 4,1 miliarde lei, şi în luna decembrie – cu aproximativ 3,9 miliarde lei. În consecinţă, pe 31 decembrie 2022, soldul datoriei de stat a ajuns la 94,6 miliarde de lei. Astfel, ponderea datoriei de stat în PIB a ajuns la 34%.
Într-o analiză a Mold-Street.com se arată că anul trecut, creşterea datoriei de stat a fost cauzată de războiul ruso-ucrainean şi criza energetică. Cel mai mult a crescut datoria de stat externă – cu 630 de milioane de dolari. Aceasta a ajuns la nivelul de 3,14 miliarde de dolari. Totuși, Republica Moldova este pe locul 7 din 44 de state europene cu cea mai mică pondere a datoriei de stat în PIB. Creșterea datoriei de stat a fost mai bruscă doar în anul 2016. Atunci, Parlamentul dominat de PD a votat Legea prin care a devenit datorie de stat suma de 13,3 miliarde de lei, restantă la rambursarea creditelor de urgență, acordate în noiembrie 2014 şi martie 2015 de Banca Națională, pentru a acoperi gaura de circa un miliard de dolari, formată la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.