Cetățenii care traversează frontiera vor putea raporta orice abatere disciplinară sau abuz din partea funcționarului vamal
Cetățenii care traversează frontiera vor putea raporta orice abatere disciplinară sau abuz din partea funcționarului vamal. „Corupția nu doarme”, declară autoritățile vamale, care au pornit astăzi campania cu genericul „Integritatea are prioritate în vamă”. Fenomenul poate fi combătut, dacă există comunicare, afirmă organizatorii.
ROSARIO DE BLASIO, înalt consilier UE în domeniul politicii vamale și fiscale: "Noi trebuie să înțelegem care sunt măsurile pentru a combate corupția. Că nu e doar urmărire corupției, e și prevenirea. Comunicarea e ceva foarte important. Comunicarea spre tineri, asta e o soluție foarte bună."
În perioada 1 septembrie – 20 noiembrie curent, Serviciul Vamal, CNA și Procuratura Anticorupție au cercetat 50 de funcționari vamali implicați în dosare penale, iar 23 de funcționari au fost suspendați până la emiterea unor sentințe definitive. „Măsurile de combatere a corupției au fost triplate”, afirmă directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub.
ALEXANDRU IACUB, director al Serviciului Vamal: "Corupția niciodată nu doarme și, în acest sens, trebuie să fim foarte precauți, mai ales în obiectivele strategice, care sunt punctele vamale, unde este un risc sporit pentru a face ilegalități, trafic de contrabandă, trafic de bunuri care nu sunt permise în Republica Moldova."
Campania „Integritatea are prioritate în vamă” se va desfășura în toate posturile vamale de frontieră până pe 11 decembrie. Cetățenii care traversează frontiera primesc un pliant informativ care conține și un QR code. Odată scanat, oamenii vor putea raporta orice abatere disciplinară sau abuz din partea funcționarului vamal.
Campania este organizată de Serviciul Vamal, Centrul Național Anticorupție și Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene.