Uleiul, produs social important
Economic 12 mai 2022, 17:32 | 1523

Autoritățile vor solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să introducă uleiul pentru consum în lista produselor social importante. Adaosul comercial al acestor produse este plafonat până la 20 la sută, pentru a reduce majorarea speculativă a prețurilor, a precizat deputatul Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

VLADIMIR BOLEA, deputat PAS: "Din punct de vedere al majorării prețurilor în luna martie era mai logic să se mărească prețurile, când era 18 lei 50 la floarea soarelui, decât acum când ele au scăzut. Evident că este speculativ. Noi evident că vom bloca la nivel, pentru că este situație de urgență. Evident că noi îl vom introduce în lista produselor sociale importante la care este plafonat adaosul comercial până la 20 %."

Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța fermierilor”, a declarat că a avut loc o întâlnire a antreprenorilor cu ministrul Agriculturii, la care a fost discutată problema blocării de către această companie a pieței pentru producători.

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv al asociației „Forța fermierilor”: "Prețul de la 18 lei, care a fost la începutul anului s-a prăbușit până la 12 lei. E 13 și ceva, dar piața e în stagnare. Practic nimeni nu cumpără, cantități foarte mici."

VLADIMIR BOLEA, deputat PAS: "Noi vorbim despre un monopolist sută la sută, care deține control absolut pentru că partea de import este prea neimportantă la capitolul import de ulei, consum uman, îmbuteliat și care se vinde prin rețele de magazine pentru că într-un final el cu prețurile sale, fiind producător autohton reușește întotdeauna să aibă un preț mai bun decât cel de import și din acest considerent el deține un procent impresionant. Vorbim despre un monopol absolut la producerea și vânzarea de ulei îmbuteliat pentru consum uman."

În ultimele zile, uleiul vegetal s-a scumpit cu 30 la sută în magazinele alimentare. Consiliului Concurenței a anunțat că acum se desfășoară o cercetare a pieței de comercializare și procesare a culturilor cerealiere și oleaginoase. Astfel, s-au constatat scumpiri semnificative în ceea ce privește comercializarea cu amănuntul a uleiului de floarea soarelui la începutul lunii mai 2022. În scopul elucidării aspectelor ce țin de aceste majorări, Consiliul Concurenței a solicitat documente și informații relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

Opinia ta contează. Comentează!