Ambasadorul României la Washington a anunțat că din prima parte a anului 2025 românii vor putea călători fără vize în Statele Unite
Externe 1 octombrie 2024, 15:52 | 197

Veste bună pentru cei care dețin pașaport românesc. Ambasadorul României la Washington a anunțat că, din prima parte a anului 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite ale Americii. Asta după ce Bucureștiul a îndeplinit și ultima condiție pentru a face parte din programul Visa Waiver.

România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, a anunţat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, într-o declaraţie pe Facebook.

ANDREI MURARU, ambasadorul României în SUA: "Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor. A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile."

Potrivit evaluării Ambasadei României în Statele Unite, România a îndeplinit ultimul criteriu pentru a accede în programul Visa Waiver - rata de respingere a vizelor pentru America a scăzut sub 3%. Șeful misiunii diplomatice, Andrei Muraru, a spus că este meritul administrației românești, al ultimelor două guverne, al companiilor private, instituțiilor media și nu doar.

ANDREI MURARU, ambasadorul României în SUA: "Dar cel mai mare merit îl au chiar românii, care prin opțiunile lor clare, prin parcursul pe care l-au imprimat patriei lor, prin ambiția de a călători liber în șara cu care cei mai mulți dintre ei se simt aliniați ca valori și cu care statul român împărtășește o robustă alianță de securitate, ei, românii, au obținut acest statut."

Acum, după confirmarea oficială că România îndeplinește toate condițiile, va mai dura câteva luni până când programul Visa Waiver va fi implementat. În prezent, România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care încă nu au fost incluse în acest program. Bucureștiul a încercat în repetate rânduri să fie admis în programul Visa Waiver, astfel încât viza să nu mai fie necesară pentru călătoriile în Statele Unite care durează mai puțin de 90 de zile. Singura problemă era că România nu atinsese condiția obligatorie astfel ca rata de respingere a vizelor de vizitator să fie mai mică de 3%. În iulie curent, Guvernul de la București a lansat o campanie numită „Calificăm România în Programul Visa Waiver”, prin care cei care aveau deja viza erau îndemnați să și-o reînnoiască, pentru a atinge acest prag.

Opinia ta contează. Comentează!