Medici, activiști civici și reprezentanți ai autorităților publice au lansat o campanie de conștientizare a tuberculozei
Medici, activiști civici, dar și reprezentanți ai autorităților publice au lansat o campanie de conștientizare a pericolelor reprezentate de tuberculoză. O atenție deosebită este acordată metodelor de depistare precoce, diagnosticare și tratament a bolii. Pe parcursul lunii curente acțiuni în cadrul campaniei au avut loc și în localitățile raionului Căușeni. Unii oameni au mărturisit că s-au confruntat cu această maladie și spun că au avut nevoie de multă putere și răbdare ca să se trateze.
Unii oameni le-au spus reporterilor de la Studio-L Căușeni că știu de tuberculoză din propria experiență, nu din auzite.
Doar de la începutul anului curent, medicii de familie împreună cu ftiziopneumologii din raionul Căușeni au luat la evidență 43 persoane diagnosticate cu tuberculoză. O parte din acești pacienți au contactat boala de la prieteni, rude sau colegi de muncă.
INGA UNGUREANU, medic ftiziopneumolog, Spitalul raional Căușeni: "Tuberculoza afectează nu doar populația matură, dar și copiii. Grupa cea mai vigilentă la copii e până la doi ani și copiii până la 15 ani, adică adolescenții, care, în cazuri foarte rare, dar totuși la acești copii boala se manifestă ca la cei adulți. În majoritatea cazurilor, copiii nu sunt baciliferi, nu transmit boala."
Potrivit medicilor, principalele simptome ale tuberculozei sunt tusea care persistă mai mult de trei săptămâni, febra, respiraţia dificilă, oboseala, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate.