Timp de 20 de ani Republica Moldova a primit granturi din UE în sumă totală de peste două miliarde de dolari
Republica Moldova a primit din partea Uniunii Europene, din 1999 până în prezent, sprijin financiar în sumă totală de peste două miliarde de dolari. Cu toate acestea, situația de aici rămâne a fi sub așteptări. ”Este nevoie de un efort financiar suplimentar. Republica Moldova trebuie să investească anual peste 30 de miliarde de lei pentru a depăși acest ”handicap” economic”, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚA, expert economic: "30 de miliarde de lei evident că noi nu îi avem, ei trebuie să vină de pe extern. O țară cum este Republica Moldova ar trebui să aspire să aibă cel puțin 6% din PIB sub formă de granturi externe. Acesta este scopul pe care noi trebui să-l avem. În 2014, după ce am semnat Acordul de asociere cu UE noi am crescut de două ori: de la 1,7% la 3% anual. Sprijinul financiar trebuia treptat să crească și să ajungem la 5% din PIB."
Sprijinul financiar din occident a scăzut după 2015, când a avut loc ”Furtul miliardului”, afirmă expertul și explică de ce Guvernul de la Chișinău a ratat un ajutor consistent.
VEACESLAV IONIȚA, expert economic: "Cele 39 de miliarde de lei care trebuiau să vină sub formă de granturi au fost ratate de Republica Moldova din simplul motiv că partenerii noștri nu au vrut să aibă de afacere cu o țară, în care se fură un miliard de dolari și nimeni nu pățește nimic."
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, Republica Moldova va plăti în acest an, pentru dobânda creditelor interne și externe, o sumă dublă față de anul trecut.
VEACESLAV IONIȚA, expert economic: "În acest an, vom plăti 5,3 miliarde de lei pentru dobânzi. Investițiile Guvernului în opt luni ale anului au fost de 800 de milioane de lei, iar plata dobânzii – de 3,5 miliarde lei. În acest an, avem de plătit pentru dobândă la creditele luate de către Guvern o sumă dublă față de anul trecut și incomparabilă cu oricare altă perioadă din istoria Republicii Moldova"
Veaceslav Ioniță afirmă că veniturile bugetare, în acest an, sunt într-o situație critică, iar împrumuturile interne cresc. În opinia expertului, lucrurile ar putea merge spre bine, dacă vor fi respectate acordurile semnate pe 17 octombrie la Chișinău, în cadrul reuniunii Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.