Odată cu venirea zilelor reci de iarnă, cresc exponențial cazurile de tăiere ilegală a copacilor
Social 3 decembrie 2024, 20:22 | 280

Odată cu venirea zilelor reci de iarnă, cresc exponențial cazurile de tăiere ilegală a copacilor. Mulți recurg la astfel de acțiuni pentru a-și încălzi locuința, alții însă pentru a vinde lemnul și a face bani. Potrivit responsabililor de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, pe parcursul anului curent, au fost întocmite peste 1200 de procese verbale și au fost aplicate amenzi de peste 700 de mii de lei. Un caz de tăiere masivă a copacilor a fost depistat de inspectorii de mediu într-o fâșie forestieră din sectorul Ciocana al capitalei.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Peste 140 de copaci au fost tăiați ilegal aici, în toamna anului curent. Mulți dintre ei stau și acum la pământ. Poliția îi caută pe făptaşi care au reușit să creeze, prin tăierea ilegală a arborilor, un prejudiciu de zeci de mii de lei."

GRIGORE CIUGUI, inspector de mediu, Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău: "În rezultatul ieșirii la fața locului, au fost depistate în jur de 148 de cioturi care au fost tăiate ilegal de către persoane necunoscute. Ulterior, a fost calculat prejudiciul adus mediului. Prejudiciul depășește suma de 63 de mii de lei. De către inspectorii de mediu a fost expediat un denunț către Procuratura Chișinău pentru identificarea și tragerea la răspundere a contravenienților."

Inspectorii de mediu spun că s-au autosesizat după apariția mai multor imagini pe rețelele de socializare. Arborii ar fi fost tăiați pentru comercializare.

GRIGORE CIUGUI, inspector de mediu, Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău: "95% din arborii care au fost tăiați au fost de specia salcâm. E o specie tare care este foarte întrebată și acum merge la foc foarte bine specia salcâm."

În această perioadă sunt desfășurate razii nu doar în fâșiile forestiere, dar și în spațiile unde comercianții vând masă lemnoasă. Aceștia sunt rugați să le prezinte inspectorilor actele de proveniență. Unii se eschivează, ne-au spus specialiștii.

EUGENIU MATVEEV, inspector de mediu, Inspecția pentru Protecția Mediului Chişinău: "Din încălcări sunt că nu pot să prezinte la moment. Ne zic: „Da, este factura, dar responsabilul a uitat-o în automobil”, „Acuș o aduce”. Până la urmă sau o aduce sau sunt încheiate procese verbale. Pentru a avea posibilitatea de a transporta, trebuie să ai o factură în care scrie de unde a fost procurată masa lemnoasă, sunt indicate și speciile, specii tari și moi, cu ce se transportă, unde se transportă. Totul trebuie să fie indicat în factura fiscală."

Din ianuarie până în octombrie curent, au fost întocmite 1236 de procese verbale cu privire la contravenții, prin care au fost atrase la răspundere atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Făptașilor le-au fost aplicate amenzi usturătoare. Aceștia trebuie să achite și prejudicii cauzate mediului.

ION BULMAGA, șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului: "Au fost înaintate spre achitare amenzi de peste trei milioane 700 de mii de lei. Ulterior, a fost înaintat spre achitare și un prejudiciu de peste un milion 100 de mii de lei. La sigur, odată cu venirea iernii, numărul de cazuri crește, dar urmează să ne mobilizăm mai intensiv pentru a combate acest flagel."

Conform legii, pentru tăierea ilegală a arborilor se aplică amendă de la 2500 până la 5000 de lei pentru persoanele fizice. Persoanele juridice riscă însă amenzi de la 15 până la 25 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!