Avem sprijin financiar de milioane
Cinci acorduri de sprijin financiar au fost semnate astăzi la Chișinău. Trei din cele cinci acorduri încheiate cu reprezentanții unor instituții financiare internaționale sunt în domeniul energetic. Oficialii nu au numit o sumă exactă, dar au precizat că banii vin la pachet cu o serie de condiționalități. Guvernul va trebui să implementeze mai multe reforme în diferite domenii strategice.
PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: "Banii sunt debursați în contextul în care noi vom îndeplini condiționalitățile, pe care le-am agreat de comun. Vorbim de reforme în domeniul energetic și cel ecologic. Am spus că suntem țintiți pe două aspecte, mediul înconjurător, ecologie și împădurire, eficiența energetică și siguranța de alimentare cu gaze a Republicii Moldova."
Trei din cele cinci acorduri încheiate cu reprezentanții unor instituții financiare internaționale prezenți la cea de-a IV-a ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova sunt în domeniul energetic. Un acord prevede un credit de 165 de milioane, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și 35 de milioane sub formă de grant din partea Norvegiei, pentru achiziție de gaz și asigurarea securității energetice. Al doilea memorandum a fost semnat cu Banca Europeană pentru Investiții, care a alocat 100 de milioane de euro. 15 milioane de euro sunt pentru energie, mediu și infrastructură. Al treilea contract este semnat cu Agenția Franceză de Dezvoltare și Banca Germană KFW. Este vorba de 30 de milioane de euro, sub formă de credit și, respectiv, 38 de milioane drept ajutor nerambursabil, pentru proiecte de eficiență energetică a clădirilor publice. ”Consumatorii pot sta liniștiți. Iarna asta va fi mai ușoară decât iarna trecută”, a firmă ministrul Energiei, Victor Parlicov. VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Avem în față o iarnă în care suntem probabil că în toată istoria Republicii Moldova cel mai bine pregătiți de iarna care vine. Avem și stocuri de gaze și certitudinea că putem să aducem și gaze și energie electrică din diferite surse respectiv consumatorii pot sta liniștiți. Acum noi avem oportunitatea de a ne orienta spre dezvoltare, continuarea lucrului ce ține de interconexiune și creșterea nivelului de securitate."
40 de milioane de euro ar urma să fie investite în domeniul ecologic.
IORDANCA-RODICA IORDANOV, ministrul Mediului: "Acest memorandum ne permite ca la momentul de față să pregătim acele condiționalități care sunt prevăzute și în special realizarea reformei în sistemul silvic, realizarea reformelor în domeniul cadrului normativ și trebuie să prevedem mai multe schimbări în legislație. Când ajungem la realizarea acestor condiționalități, noi vom putea merge în negocieri pentru semnarea acordului de împrumut."
Asistența financiară are o perioadă de cinci ani garanție. Respectiv, Republica Moldova are șapte ani la dispoziție pentru a realiza proiectele de dezvoltare.