Procurorul anticorupție Mirandolina Sușițcaia, suspendată din funcție, a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită
Justiţie 4 februarie 2025, 20:35 | 170

Procurorul anticorupție Mirandolina Sușițcaia, suspendată din funcție în noiembrie 2023, a ajuns pe banca acuzaților fiind învinuită de îmbogățire ilicită. Ancheta a depistat o diferență de peste 1,5 milioane de lei între veniturile declarate și cheltuielile efectuate de cea vizată în dosar. Sușițcaia insistă că și-a declarat averea conform legii, iar tot ce se întâmplă acum reprezintă o răzbunare a foștilor colegi. Mirandolina Sușițcaia este cea care a condus grupul de urmărire penală în dosarul „Laundromat”.

Potrivit PCCOCS, în perioada în care a activat la Procuratura Generală, iar apoi la Procuratura Anticorupție, Mirandolina Sușițcaia a acumulat bunuri și bani în valoare totală de peste 4,9 milioane de lei. Chiar dacă a contractat credite bancare, cheltuielile acesteia ar depăși 6,5 milioane de lei. Mirandolina Sușițcaia le-a spus acuzatorilor că veniturile sale provin din salariu, indemnizații, vânzarea unui apartament și a două mașini, precum și din donații de aproximativ 250 de mii de lei, primite la evenimente de familie.

Procurorii au stabilit că, pe lângă veniturile declarate, Mirandolina Sușițcaia ar fi deținut apartamente și un automobil prin intermediul rudelor sau al altor persoane. Solicitată să dea o explicație, Mirandolina Sușițcaia ne-a declarat că dosarul pe numele ei este nimic altceva decât „o răzbunare a foștilor colegi de la PCCOCS”.

MIRANDOLINA SUȘIȚCAIA, procuror: "Ceea ce s-a scris absolut nu corespunde adevărului. Eu tot timpul am avut o carieră extraordinară. Nu am ascuns de la nimeni nimic. Foștii mei colegi care acum sunt șefi răsplătiți cu fotolii serioase sunt în cunoștință de cauză că ceea ce mi se incriminează sunt desenate.

- Dar care este proveniența celor 1,5 milioane de lei, care se invocă în învinuire?

- Sincer, vreau să știu și eu. Știți cum au făcut ei calculul? Ei au adunat toate creditele, primul fiind la un apartament, au adunat ulterior faptul că pe unde am întors creditul, l-am refinanțat. Ei au adăugat tot și au atribuit la capitolul „cheltuieli”. Pe lângă faptul că au inclus date care nu corespund realității la așa numitele investigații financiare paralele și terminând cu faptul că au inventat careva călătorii de ale mele care nu au fost.

- Dar acest dosar pe lângă faptul că spuneți că este o răzbunare a foștilor colegi, are legătură cu dosarul Laundromat?

- Desigur! Ei au murat acest dosar ani la rând. Nu au făcut nicio acțiune pe el. Dosarul a fost la mine în procedură doar timp de un an. Au scris, au etichetat și m-au făcut în tot felul."

Dosarul în privința Mirandolinei Sușițcaia a fost trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Conform Codului penal, îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă între 400 și 500 de mii de lei, cu închisoare de până la 15 ani, plus interdicția de a ocupa funcții publice timp de până la 15 ani.

Mirandolina Sușițcaia a fost suspendată din funcție pe 17 noiembrie 2023. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Procurorilor, ca urmare a demersului procurorului general interimar Ion Munteanu. Mirandolina Sușițcaia este cea care a condus grupul de urmărire penală în dosarul „Laundromat” și i-a scos de sub învinuire pe cei 14 judecători, care au contribuit la spălarea banilor.

Opinia ta contează. Comentează!