O familie de gospodari din satul Ratuș are o ocupație la care nu renunță mai bine de 20 de ani
O familie de gospodari din satul Ratuș are un gen de ocupație, la care nu renunță mai bine de 20 de ani. Oamenii au o seră, în care cresc... răsaduri. Semințele sunt aduse din diferite colțuri ale lumii, iar produsele finale ajung la clienți fideli, care pun preț pe calitate. Vasile și Silvia Spânu spun într-un glas că munca nu este ușoară, dar efortul merită. Paula Bejenari a aflat care este piesa de rezistență a afacerii.
PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Aici, familia Spânu crește orice fel de răsaduri. Care mai de care! Sunt tocmai 46 de soiri de roșii, 20 - de ardei, zece - de vânătă și șase soiuri de castraveți. Din anul trecut, gospodarii au început să crească și șapte specii de flori."
Soții Spânu se ocupă de cultivarea legumelor și creșterea răsadurilor de peste 20 de ani.
SILVIA SPÂNU, antreprenoare, Ratuș: "Am început de la... vreo 20 de tipuri, castraveți două-trei hibrizi, nu mai mult, pentru că nu se cunoșteau. Acum însă în fiecare an apar hibrizi tot mai noi și mai noi. Respectiv, după cerere creștem și noi."
VASILE SPÂNU, antreprenor, Ratuș: "La început aveam sere cu suprafață mai mică, erau făcute chiar din lemn. Acum am făcut sere moderne, sere italiene cu încălzire automată, cu irigare, cu tot. Roșiile care le vedeți acum ele sunt semănate, avem mașină automată de semănat în palete și sunt semănate la 15 februarie. Deja avem grijă, le stropim, le îngrijim, le dăm tot ce au nevoie, de îngrășăminte și acum e momentul de plantat."
De anul trecut, în sera familiei Spânu se regăsesc și șapte specii de flori. În total, gospodarii cultivă mai mult de 150 de soiuri de legume.
SILVIA SPÂNU, antreprenoare, Ratuș: "Avem roșii în jur de vreo 50 de hibrizi, sunt doar hibrizi cu creștere înaltă și avem și cu creștere determinantă ca la un metru 20. Avem roșii Gigant, avem roșii roz, avem roșii galbene, roșii Cherry. Negre avem, castraveți avem iarăși câteva hibrizi roditori și foarte buni anume pentru seră. Mai avem și ardei cu creștere înaltă, tot pentru seră, avem ardei capia, avem ardei dulci."
Gospodarii afirmă că îngrijirea răsadurilor este un proces delicat.
SILVIA SPÂNU, antreprenoare, Ratuș: "Este un proces foarte greu și migălos, pentru că în toată ziua trebuie de udat, de stropit, de aerisit. Deci este un proces mai greu, dar dacă e făcut cu dragoste atunci e ok. E o pasiune pentru că o facem cu mare drag și când vedem recenziile din partea clienților noștri atunci cumva ne motivează să facem și să creștem tot mai mult și mai mult."
VASILE SPÂNU, antreprenor, Ratuș: "Noi nu ieșim pe la piețe, la noi se ia răsadul de la sere de pe loc. Avem clienți foarte mulți care ne știu de zeci de ani și sunt mulțumiți și vin. Noi avem un asortiment foarte bogat, pentru orice gust, începând de la roșii rotunde, diferite culori roșii, roz, galbene, oraj, lungueţe la fel toate culorile, cherry diferite, absolut tot."
Soții Spânu cumpără semințele din Ucraina, Olanda, Franța sau China.