Studiu privind percepțiile despre LGBT
Social 16 ianuarie 2025, 17:59 | 95

Numărul persoanelor cu viziuni homofobe și transfobe este în creștere în Chișinău, conform unui studiu realizat de organizația GENDERDOC-M. Potrivit acesteia, 7% dintre locuitorii orașului consideră că persoanele LGBT reprezintă o problemă majoră pentru Republica Moldova.

Autorii studiului afirmă că în 2019, 55 la sută dintre locuitorii Chișinăului au exprimat opinii și atitudini considerate homofobe și transfobe. Iar în 2022, erau 33%, fiind înregistrată o scădere bruscă, iar în anul trecut numărul oamenilor cu viziuni homofobe și transfobe a crescut la 44%.

ANGELICA FROLOV, coordonatoare de programe, Centrul „GENDERDOC-M”: "Posibil această creștere de la 33% la 44% este și pentru că se duce un război informațional enorm și nu doar de unele partide sau de unele țări din vecinătatea noastră. Federația Rusă duce un război informațional foarte mare pe teritoriul Republicii Moldova și comunitatea LGBT este aleasă ca dușman intern atât pe teritoriul Federației Ruse, cât și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că toate partidele pro-ruse fac declarații homofobe și transfobe."

Cele mai tolerante persoane sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 31 și 35 de ani, iar cei mai ostili sunt bărbații cu o situație financiară rea.

ANGELICA FROLOV, coordonatoare de programe, Centrul „GENDERDOC-M”: "De fapt, doar șapte procente dintre locuitorii Chișinăului consideră că cea mai mare problemă a Moldovei sunt persoanele LGBT, deci chiar și oamenii care au atitudine ostilă, homofobă, transfobă nu consideră că persoanele LGBT ar fi cea mai mare problemă pentru Republica Moldova, pe când problema care a fost considerată drept cea mai mare sunt salariile mici, pensiile mici și prețurile înalte, și corupția."

„Persoanele LGBT au devenit mai vizibile, fapt care ne bucură pe noi și ceea ce influențează și atitudinile”, a subliniat Angelica Frolov.

ANGELICA FROLOV, coordonatoare de programe, Centrul „GENDERDOC-M”: "Acum 30% din respondenți au spus că au printre prieteni, colegi și cunoscuți persoane LGBT, pe lângă 13% în 2019. Deci, de la 13 la 30 de procente saltul este destul de mare. Asta înseamnă că tot mai multe persoane LGBT își deschid identitatea față de prieteni și colegi săi."

Studiul privind percepțiile persoanelor LGBT și raportului privind drepturile lor a fost realizat de organizația „GENDERDOC-M”. Eșantionul monitorizat este format din locuitori ai Chișinăului, cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!