Fermierii se opun majorării cotei TVA în agricultură și cer compensații pentru combaterea efectelor secetei
Fermierii au parcat astăzi aproape 200 de tractoare în fața Guvernului. Ei se opun astfel majorării cotei TVA în agricultură de la 8 la 12 la sută. Abia după ce mașinile agricole au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, socialiștii au introdus în procedură legislativă un proiect de amendare a politicii bugetar-fiscale prin care amână, cu jumătate de an, majorarea TVA în agricultură. Mai multe despre acțiunile fermierilor supărați aflăm de la colegul nostru Dumitru Garcaliuc.
Fermierii au pornit spre Chișinău duminică, în timp ce Piața Marii Adunări Naționale se desfășura protestul opoziției contra tentativei lui Igor Dodon de a-și muta centrul politic de comandă de la Președinție la Parlament, în spatele majorității PSRM-ȘOR. Până astăzi, tractoarele au staționat la intrarea în Chișinău, în așteptarea unor autorizații de acces spre centrul capitalei. Oamenii sunt nemulțumiți și consideră că Guvernul i-a mințit vara trecută că va ține cont de revendicările lor. În realitate, spun ei, au fost duși de nas, inclusiv în ceea ce privește compensarea pierderilor de pe urma secetei. Chiar și astăzi, când tractoarele erau deja în PMAN, socialiștii au propus doar amânarea intrării în vigoare a majorării cotei TVA în agricultură de la 8 la 12 la sută - ceea ce înseamnă că această prevedere, care împovărează fermierii, va intra oricum în vigoare - doar că nu de la începutul anului viitor, ci de la 1 iulie 2021.
După ce, timp de câteva zile, și-au ținut tractoarele la mai multe intrări din oraș, astăzi fermierii au obținut permisiunea de a intra cu acestea în capitală. Dumitru Roman, are 59 de ani. De 36 de ani face agricultură, însă așa un an secetos, spune el, nu a mai văzut. Astăzi bărbatul a făcut un drum lung - de la Leova - ca să vină la protest în capitală. Are aproximativ 2500 de hectare de pământ, iar pierderile pe care le-a suferit în acest an sunt uriașe.
Acum bărbatul cere ajutor financiar din partea statului.
IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Zecile de tractoare au fost parcate de fermieri într-o linie pe câțiva kilometri la intrarea în oraș. Pe fiecare tractor este fixat drapelul Republicii Moldova, iar pe geamuri fermierii au lipit mesaje pentru autorități. De exemplu aici scrie: Rușine, Demisia Perju."
În jurul orei 11.00, agricultorii au obținut permisiunea să pornească cu mașinile agricole spre centrul capitalei, doar că nu toți odată, ci pe rând, așa încât să nu creeze dificultăți în trafic.
Mai târziu, rând pe rând și claxonând, fermierii au parcat tractoarele în fața Guvernului.
Aici am discutat cu un alt fermier - Dumitru Rotaru. Bărbatul a venit de la Hâncești. El susține că pierderile suportate în acest an se ridică la patru milioane de lei, iar majorarea cotei TVA de la 8 la 12 la sută, în aceste condiții, este o bătaie de joc de agricultori.
Directorul executiv al Asociației producătorilor agricoli, Ion Plămădeală, spune că astăzi s-a întâlnit cu deputații Comisiei parlamentare pentru agricultură. Mai exact, fermierii cer ca statul să aloce peste un miliard de lei pentru depășirea crizei din agricultură.
ION PLĂMĂDEALĂ, director executiv al Asociației producătorilor agricoli: "Așa secetă cum avem anul acesta nu a fost, probabil, nici în ultimii o sută de ani. Este ceva ieșit din comun. Astăzi, ramura agricolă este în pericol, toți agricultorii riscă să falimenteze."
IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Tractoarele au fost parcate in cateva randuri in PMAN. Fermierii spun ca lasa aici mașinile agricole în semn de protest față de inacțiunile Guvernului si pleaca acasa. Tractoarele vor rămâne în Piața Marii Adunări Naționale pana cand autoritatile vor soluționa toate revendicarile fermierilor."
În timp ce fermierii protestau în fața Executivului împotriva majorării cotei TVA în agricultură, deputații socialiști au venit cu un amendament la proiectul legii privind politica bugetar-fiscală prin care propun ca aplicarea cotei majorate de TVA de la 8 % la 12%, să intre în vigoare nu de la începutul anului viitor, ci de la 1 iulie 2021. Și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție la protestul agricultorilor. Acesta spune că în spatele fermierilor stau interese politice.
ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Rog viceprim-ministru Serghei Pușcuța și, în special, ministrul Ion Perju, cumva faceți apel la rațiunea ”corsarului sur” care și-a adus acum flota de tractoare în PMAN. Aceste tractoare sunt procurate pe banii poporului, în mare parte din subvenții. Și cineva, în cel mai iresponsabil mod, își bate joc în primul rând de agricultori, care au muncit tot anul. Acum îi folosește în scopuri politice."
Proiectul care prevede majorarea TVA a fost votat în prima lectură pe data de 3 decembrie. Aceasta a determinat fermierii să pornească spre Chișinău, cu tractoarele, încă duminică.