CSJ se va expune la finele lunii asupra demersului Guvernului în privința centrului comercial ”Gemeni”
După ce Republica Moldova a fost obligată de CEDO să plătească 1,5 milioane de euro despăgubiri în cazul centrului comercial ”Gemeni” și să asigure restituirea clădirii foștilor proprietari, statul riscă să piardă acum și mai mulți bani. Asta pentru că soluția identificată de autorități ar presupune până la urmă exproprierea actualilor proprietari. Declarația a fost făcută, pentru Jurnal TV, de avocatul centrului comercial. El spune că statul ar putea fi acționat nu doar în arbitrajul internațional, dar și în instanțele din România, acolo unde s-ar afla acționarii majoritari ai societății pe acțiuni ”Gemeni”.
Avocatul Octavian Cazac spune că după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză foștilor acționari ai centrului comercial ”Gemeni”, statul a fost obligat să-i despăgubească pe aceștia, însă autoritățile au ales un mod neechitabil de a face dreptate. Mai exact, demersul agentului guvernamental în instanță ar urma să ducă la exproprierea ilegală a actualilor acționari majoritari și fără a le oferi vreo despăgubire.
OCTAVIAN CAZAC, avocatul centrului ”Gemeni”: "Nu este o soluție de a scăpa - de a plăti două milioane și de a te expune la un litigiu de zeci de miloane de euro. Asta e complet alogic, asta nu e o soluție. Dar de fapt eu nu am impresia că statul se apără cuvenit deoarce CEDO nu a sous că statul trebuie să plătească două milioane punct, ci a spus că statul este obligat să plătească două milioane de euro acestor reclamanți la CEDO cu condiția că ei la rândul lor transmit 33 de procente din acțiuni în societatea ”Gemeni”, acțiuni pe care le dețineau în anul 2005, atunci când le-au fost încălcate drepturile, dar acțiuni pe care nu le mai dețin astăzi."
Curtea Supremă de Justiție ar urma să se expună la finele lunii ianuarie asupra cererii de revizuire, depusă de agentul guvernamental Oleg Rotari, care cere ”restabilirea registrului cadastral al SA Gemeni la situația din anul 2005”. Avocatul Octavian Cazac spune că dacă se va da curs acestui demers, atunci statul riscă să piardă zeci de milioane de euro în arbitrajul internațional. Contactat de Jurnal TV pentru o reacție, Oleg Rotari a refuzat categoric să ofere orice fel de comentarii, invocând faptul că nu ar fi corect să o facă odată ce cauza se află pe rol în instanța de judecată.