Nevoile persoanelor cu dizabilități, dar și dreptul de beneficia de acces la toate serviciile, au fost abordate astăzi la un forum
Social 26 noiembrie 2024, 20:07 | 302

Nevoile persoanelor cu dizabilități, dar și dreptul de a beneficia de acces la toate serviciile, au fost abordate astăzi la un forum regional, organizat la Chișinău. Evenimentul a adunat specialiști și autorități din domeniu pentru a analiza modul în care procesul de extindere a Uniunii Europene poate sprijini reformele în țările candidate.

Persoanele cu dizabilități se confruntă în continuare cu stereotipurile sociale, ne-a spus Tamara Andrieș din satul Ilenuța, raionul Fălești. Tânără are o dizabilitate și mărturisește că până în prezent nu-și poate găsi un loc de muncă, deoarece angajatorii refuză, de multe ori, să-i încredințeze un post.

TAMARA ANDRIEȘ, persoană cu nevoi speciale: "Încă mă confrunt cu această problemă, cu stereotipurile care sunt în societatea noastră, pe baza dizabilității. Că dacă te miști un pic mai greu, înseamnă că n-o să te descurci sau dacă mișcările sunt mai lente, nu e posibil să fii angajat. Vreau să fiu implicată în ceva, ca să fiu utilă în societate, ca viața mea să fie mai frumoasă, să am și eu un scop, un vis. Dacă muncesc, să știu că-l pot realiza."

În contextul aspirațiilor sale europene, Republica Moldova ar trebui să respecte acest drept de trai în comunitate a persoanelor cu dizabilități, de acces la servicii sociale, la educație, afirmă organizatorii evenimentului.

LUDMILA MALCOCI, director executiv Keystone Moldova: "Cu un an în urmă, ONG-urile din Republica Moldova împreună cu Asociația Europeană pentru Prestatorii de Servicii au elaborat un document de poziție, pe care l-am înaintat Comisiei Europene. Am avut o discuție la Bruxelles cu Comisia Europeană, unde am discutat despre probleme și lacunele cu care se confruntă Republica Moldova în dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități. Vorbim despre dreptul persoanelor de a trăi în comunitate."

AGAPI PAPADAKI, membru EASPD, Belgia: "Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități este un lucru foarte important în această reformă. Trebuie să renunțăm la varianta instituționalizată și să punem accent pe un sistem bazat pe sprijinul comunitar, pentru a-l implementa."

Sistemul este în proces de reformare, afirmă președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

ADRIAN BELÎI, președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie: "În ultimii trei ani au fost dezvoltate numeroase servicii sociale care s-au răspândit în toata țara, asta s-a întâmplat și în contextul reformei „Restart”.Totodată, acum are loc o reformă a sistemului de acordare a dizabilității, prin trecerea de la abordarea medicală, la abordarea bazată pe drepturile omului, deoarece această abordare este văzută ca cea mai potrivită formă de asistență și noi tindem să fim în rând cu țările civilizate."

Potrivit Biroului Național de Statistică, persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6% din populația cu reședință obișnuită a Republicii Moldova.

Pe 1 ianuarie 2023, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilități a trecut de 162 de mii, inclusiv aproape 11 mii de copii de până la 17 ani.

Opinia ta contează. Comentează!