Atacurile din Liban trezesc îngrijorare
Externe 19 septembrie 2024, 20:10 | 75

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri într-o şedinţă de urgenţă după seriile de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah. În atacul de marți au murit cel puțin 21 de oameni, iar peste 3.100 au fost răniţi, transmite AFP. Alte 20 de persoane au murit şi peste 450 au fost rănite în Liban miercuri, când walkie-talkie-uri aflate în posesia unor membri ai grupării şiite Hezbollah au explodat, potrivit unui raport al Ministerului libanez al Sănătăţii.

„Obiectele civile” nu trebuie să fie niciodată transformate în arme, a reacţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care crede că această operaţiune de detonare a unor dispozitive de comunicaţii ale Hezbollah poate fi preludiul unei operaţiuni militare israeliene mai ample în Liban.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "Logica din spatele exploziei acestor aparate este de a efectua o lovitură preventivă înaintea unei operaţiuni militare majore. Trebuie făcut totul pentru evitarea acestei escaladări."

După ce marţi mii de pagere ale Hezbollah au explodat simultan, ucigând cel puţin 12 persoane şi rănind cel puţin 2.800, miercuri au explodat simultan staţii de emisie-recepţie, folosite tot de Hezbollah, care a promis răzbunare Israelului.

Serviciul secret israelian Mossad, ce are o lungă experienţă în operaţiuni externe de sabotaj sofisticate, pare să fi accesat dispozitivele de comunicaţii pe lanţul de aprovizionare şi să fi implantat în fiecare un exploziv detonat în momentul recepţionării unui mesaj anume.

Secretarul de Stat Antony Blinken a negat miercuri, în Egipt, că Statele Unite au fost implicate sau au fost la curent cu atacul cu pagere de marţi în Liban. Blinken a declarat că un armistiţiu este cel mai bun mijloc de a împiecica orice escaladare suplimentară în Orientul Mijlociu.

ANTINY BLINKEN: "Ştim toţi că un armistiţiu este cea mai bună şansă de a face faţă crizei umanitare din Fâşia Gaza şi riscurilor unei destabilizări regionale."

Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la explozii, dar temerile legate de un război total între Hezbollah şi Israel sunt în creștere, notează AFP, citată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!