Rata inflației a crescut în luna mai curent cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut
Economic 10 iunie 2022, 19:20 | 1035

Inflația în Moldova a atins noi cote record. Prețurile medii de consum au crescut cu peste 29%, în luna mai curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Biroului Național de Statistică. Și asta fără efectele ultimelor majorări de tarife la gaze și energie electrică.

Inflație mai mare înseamnă prețuri mai mari. Față de luna aprilie curent, când inflația ajunsese la 27%, prețurile au mai crescut cu 2%. Biroul Național de Statistică anunță că majorarea prețurilor medii de consum a fost determinată de scumpirea produselor și serviciilor prestate populației. Dacă vorbim despre produse alimentare, în mai, cel mai mult a crescut prețul uleiului vegetal - cu aproape 10%. S-au scumpit și fructele, carnea, conservele, pâinea, zahărul și produsele lactate. Iar dacă ne referim la mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit carburanții și materialele de construcție. În comparație cu alte țări din regiune, rata inflației în Moldova este mai scăzută decât în Letonia, Lituania, Turcia și Ucraina. Totuși, inflația la noi este mai mare decât în majoritatea statelor europene, printre Estonia, Polonia, Austria, Portugalia, Italia, Germania, Spania, Belgia și Franța.

Noile date prezentate de BNS arată că, în luna mai curent, cel mai mult s-au scumpit serviciile prestate populației - cu 35,3%. Urmează produsele alimentare, care s-au scumpit cu 32,5% și mărfurile nealimentare, cu 21,5%. De la începutul anului, inflația a crescut cu peste 17%. Acum o săptămână, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a anunțat că BNM și-a revizuit prognoza inflației. Acesta a declarat că inflația va fi ”și mai persistentă decât se prognoza în aprilie”. Asta din cauza tarifelor, ajustate întârziat, a șocurilor ce țin de prețurile la resursele energetice și la produsele alimentare. Subiectul inflației galopante a fost discutat joi seară și în ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

ALEXANDRU SLUSARI, directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: "Din punctul meu de vedere, dacă vrem să controlăm inflația, dincolo de încercarea de a pompa banii în cheltuieli sociale - care se duc repede, deoarece băieții șmecheri cresc prețurile mai repede, decât cresc alocările sociale - e nevoie de a face regulă la nivelul economiei. În prezent, din punctul meu de vedere, noi avem un dezastru la nivelul administrării blocului economic."

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Eu cred că BNM a apăsat pe pedală și a adormit la volan. Inclusiv, o responsabilitate pentru situația pe care o vedem noi astăzi, îi aparține BNM. Asta pentru că a reacționat extrem de târziu - și pe rezervele obligatorii, și pe rata de bază... S-au trezit când rata era deja 14-15%."

De partea cealaltă, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat că ”BNM se uită în perspectivă mai lungă, iar Guvernul are obiective pe termen mult mai scurt, respectiv faptul că apar păreri diferite e ceva firesc”. Armașu a mai spus că Republica Moldova este într-o situație fără precedent, iar autoritățile trebuie să dea ripostă unui val inflaționist resimțit la nivel internațional.

Opinia ta contează. Comentează!