Abateri în utilizarea banilor publici
Justiţie 22 august 2023, 19:41 | 517

Procuratura Generală a dispus de un sistem parțial funcțional din punct de vedere al conformități. Acest fapt a condus la multiple abateri în utilizarea banilor publici, inclusiv riscuri de fraudă și nereguli în administrarea patrimoniului. Sunt concluziile unui grup de experți din cadrul Curții de Conturi, care a efectuat în perioada 2018-2022 un audit al entității. Au fost verificate procuraturile teritoriale, cele specializate și chiar Procuratura Generală. Pentru redresarea situației, experții au elaborat o serie de recomandări.

Potrivit raportului de audit, 86,3 la sută din totalul cheltuielilor sunt de personal și plăți aferente. La acest capitol nu au fost înregistrate abateri semnificative cu excepția indemnizațiilor de concediu, care la finele anului 2022 a constituit peste 53 milioane de lei. Acest fapt poate produce dezechilibre în execuția bugetară a entității, a constatat grupul de audit.

Au fost înregistrate nereguli și în utilizarea mijloacelor bugetare cu suspiciuni de fraudă la achiziționarea licențelor și dezvoltarea sistemului electronic E- Dosar. Prin acceptarea și achitarea serviciilor de dezvoltare a acestuia, bugetului i-au fost cauzate pierderi de 1,8 milioane de lei. Experții financiari au constat că Procuratura Generală a achiziționat în anii 2017-2021 programe licențiate la calculatoare și servere, în valoare totală de 21,5 milioane de lei.

ANGELA FRUNZE, șef adjunct al Direcției generale de audit: "Nu au fost evaluate și argumentate necesitățile de procurarea a acestora, inclusiv nu a fost evaluat parcul de calculatoare deținut de instituție care era în are parte învechit. Nu a fost o claritate care este numărul necesar spre procurare, compatibilitatea licențelor procurate cu modelele de calculatoare deținute de angajații procuraturii."

Auditul a constatat persistența neregulilor sistemice și la achiziționarea și efectuarea lucrărilor de reparație capitală a sediilor procuraturii. Mai exact, au fost efectuate reparații în lipsa proiectului tehnic, fapt ce a condus la efectuarea lucrărilor suplimentare cum ar fi reparația rețelelor electrice și a celor de încălzire. Suma prejudiciului este de 17,7 milioane de lei. Totodată, Procuratura Generală nu a dispus de un proces regulamentar privind efectuarea cheltuielilor pentru carburanți, fiind atestată depășirea parcursului limită stabilit, precum și stabilirea și aprobarea normelor exagerate de consum a carburanților pentru unele unități de transport. În acest sens, instituția a efectuat cheltuieli bugetare neconforme în valoare de 0,3 milioane de lei.

ANGELA FRUNZE, șef adjunct al Direcției generale de audit: "Nu a dispus Procuratura Generală și de un proces regulamentar privind efectuarea cheltuielilor pentru întreținerea unităților de transport astfel s-a atestat depășirea parcursului limită stabilite pentru unitățile de transport a entității. Concomitent, supra consumul de carburanți fiind documentat neconform."

Membrii grupului de audit au stabilit că în evidența contabilă a Procuraturii Generale sunt două clădiri, care, potrivit înregistrărilor cadastrale au fost înstrăinate în folosul unor persoane fizice. Unul din aceste imobile reprezentă o fostă clădire administrativă a procuraturii Anenii-Noi, care i-a fost modificată destinația în bloc de locuințe, iar cu acordul conducerii procuraturii a fost privatizat. Ce-l de-al doilea imobil urma să fie transmis primăriei orașului Rezina de către Procuratura Generală, fapt care nu s-a întâmplat, iar între timp administrația publică locală a inițiat procesul de privatizare a acestuia. Imobilul a fost vândut unei persoane fizice.

O problemă constatată este și construcția nefinalizată amplasată pe strada Alexandru cel Bun din Chișinău. Lipsa unor decizii în privința acestui imobil duce la degradarea lui, lucrările de reparație fiind stopate timp de mai mult de 15 ani. Cheltuielile suportate de bugetul de stat pentru renovarea acestui imobil au constituit 26,2 milioane de lei.

ANGELA FRUNZE, șef adjunct al Direcției generale de audit: "Bunurile care sunt înregistrate în evidența contabilă ca fiind gestionate de organele procuraturii, realmente fiind stocate în clădirea amplasată pe strada Alexandru cel Bun 100 necesită o inventariere totală și riguroasă a bunurilor și casarea celor care nu mai sunt bune sau deteriorate."

Pentru redresarea situației, experții în finanțe au venit cu unele recomandări. Procurorul gneral interimar, Ion Munteanu, a spus în replică că a studiat raportul și a luat act de recomandările Curții de Conturi. Acesta a adăugat că unele aspecte le cunoștea deja, iar pe viitor situația va fi remediată.

Opinia ta contează. Comentează!