Lucrările la Leova, aproape de final
Social 24 aprilie 2024, 20:22 | 295

Aproape 284 de milioane de lei. Atât s-a cheltuit pentru lucrările de amenajare și construcția infrastructurii adiacente la punctul de trecere a frontierei Leova - Bumbăta. În cadrul proiectului, lansat în septembrie 2022, a fost construit drumul de acces la punctul vamal, o parcare pentru aproximativ 100 de camioane, drumul de racordare cu șoseaua G99 și drumul de ocolire a orașului Leova.

Lucrările la drumul de acces la punctul de trecere a frontierei Leova - Bumbăta către strada Podul de Flori, cu lungimea de peste doi kilometri, au costat circa 98 de milioane de lei. Drumul are patru benzi de circulație cu lățimea de 17 metri.

SERGIU GĂLUȘCA, director adjunct Administrația de Stat a Drumurilor: "Etapa întâi este formată din zona de racordare, dacă vedeți în spatele meu, unde este o zonă betonată, deoarece este o zonă inundabilă și de fapt podul de pontoane pentru asta și este destinat - când crește debitul de apă, se extind pontoanele la pot și respectiv se extinde și lungimea podului."

Costul estimativ al construcțiilor și amenajării a platformei punctului de trecere a frontierei este de 34 de milioane de lei.

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Construcția și amenajarea platformei de parcare din apropierea punctului de trecere Leova-Bumbăta urmează a fi terminate peste o lună. Aici vor putea staționa peste 100 de camioane. Costul estimativ al proiectului este evaluat la 42 de milioane de lei."

SERGIU GĂLUȘCA, director adjunct Administrația de Stat a Drumurilor: "Ceea ce presupune o parcare adiacentă drumului de acces. Este om parcare cu o suprafață de circa 13 mii de metri pătrați unde a fost prevăzut pentru circa o sută mașini de mare tonaj, inclusiv agabaritice, tirurile. La etapa actuală se execută lucrările de pavare, practic sunt ultimele momente care se fac și urmează aplicarea marcajului rutier."

Construcția drumului de ocolire a orașului Leova cu lungimea de 1,5 kilometri a costat 78 de milioane de lei. Acesta este format din trei sectoare proiectate în anul 2017 la solicitarea Consiliului Raional Leova.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Deci, toată construcția acestui drum, parcare, spațiul pentru Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal, au fost făcute din bugetul de stat. Podul de pontoane și pe partea română, s-au făcut din bugetul României. Bugetul final este prezentat în nota informativă. Pe fiecare etapă, au depășit 250 de milioane toate lucrările la acest obiectiv."

Podul de pontoane de la punctul de trecere Leova-Bumbăta a fost inaugurat în luna mai a anului trecut.

Opinia ta contează. Comentează!