Participanții la dezbateri au reiterat că pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor se cer noi politici integrate
Respectarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în privința edificării unei societăți fără violență, conform Convenției de la Istanbul, și rezultate obținute în acest sens au fost discutate astăzi la Chișinău. Participanții la dezbateri au reiterat că pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor se cer noi politici integrate și noi modalități de colaborare. Cuvântul de ordine este „prevenirea”.
VIORICA ȚÎMBALARI, director al Agenției Naționale de Combatere a violenței împotriva femeilor: "O să lansăm în 2025 programe de prevenire în mai multe localități din Republica Moldova, cu o evaluare inițială și cu o evaluare post-program, care va dura un an și jumătate. Un alt aspect important la care punem accent este formarea profesioniștilor. Și a treia prioritate, sunt datele. Din păcate, noi am identificat după mai multe evaluări că Republica Moldova nu colectează date despre cazurile de violență, nu avem date dezagregate, ceea ce ne face să nu putem vorbi despre politici integrate, adaptate nevoilor femeilor."
Autoritățile declară că au înregistrat progrese semnificative în respectarea și aplicarea Convenției de la Istanbul, care stabilește angajamente obligatorii pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "La unison cu prevederile Convenției de la Istanbul s-au operat mai multe modificări ce țin de revizuirea infracțiunilor de violență, pentru o mai bună calificare în practică, ce țin de înăsprirea pedepselor pentru agresori, și, mai ales, ce ține de garanțiile procesuale de care să beneficieze o victimă atunci când este în fața justiției."
E necesară și prevenirea violenței, și susținerea victimei, afirmă experții.
OXANA GUMENNAIA, adjunct al Avocatului Poporului: "La noi cât de cât legislația este armonizată, noi stăm mai prost la mecanisme de implementare și servicii care sunt necesare pentru victimele violenței în familie, pentru că noi avem planuri foarte frumos dezvoltate, dar care nu au suport necesar de bani."
În Raportul din 2023 al Grupului de experți al Consiliului Europei sunt evidențiate câteva măsuri juridice și politice luate de autoritățile de la Chișinău, care demonstrează angajamentul Republicii Moldova față de implementarea Convenției de la Istanbul. Experții străini recomandă creșterea numărului de adăposturi pentru victimele violenței, mai ales în zonele rurale și pentru femeile cu nevoi speciale, dar și o cooperare mai eficientă între autoritățile responsabile.
FALK LANGE, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău: "Noi am ajutat Republica Moldova cu expertiză legislativă, antrenăm oficiali de primă linie, încercăm să îmbunătățim cooperarea dintre agenții. Încercăm să avem o atitudine multidisciplinară. Deci, nu e vorba doar de sectorul justiției sau de poliție, ci și de domeniul social, ONG-urile, care au un rol important în lucrul cu victimele."
Republica Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul în octombrie 2021. Autoritățile s-au angajat să pedepsească în mod corespunzător violența împotriva femeilor, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză, să asigure linii telefonice de urgență disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenței, dar și servicii de consiliere psihologică și juridică.