Multe școli nu au grupuri sanitare în care să existe apă, lumină sau condiții minime de igienă
Social 2 iunie 2022, 11:26 | 862

De ziua internațională a copiilor, activiștii atrag atenția asupra unei probleme, cu care se confruntă aceștia - dreptul la sănătate. În aproape jumătate dintre școlile existente în Republica Moldova nu sunt grupuri sanitare, cu apă, lumină sau condiții minime de igienă.

ALA REVENCO, director executiv AO „Părinți Solidari”: "Noi nu avem bine pus la punct cadrul legal și normativa care să asigure instituțiile de învățământ cu produse igienice. Depinde dacă avem acele substanțe și personal care să mențină baia curată. Să ai o baie a una, dar să fie accesibilă pentru copii e altceva."

IULIA NAZARIA, coordonator Amnesty International Moldova: "Nu corespunde condițiilor sanitare. Nu sunt suficiente separatoare, copiii nu au intimitate. Cel mai grav este că practic în orice școală, fie din oraș, fie din sat, este foarte dificil să găsești hârtie igienică și săpun."

A venit să ceară dreptul la sănătate, împreună cu elevii săi, și o profesoară din satul Mereni, raionul Anenii Noi. Femeia povestește că în toaleta din școală niciodată nu există săpun și hârtie igienică. Astfel, copiii sunt privați de condiții elementare de igienă.

Organizația Amnesty International cere Parlamentului elaborarea unui program național de asigurare a igienei în școli.

VEACESLAV TOFAN, director executiv Amnesty International Moldova: "Progrese reale nu sunt. Trebuie să recunoaștem asta. Sunt progrese de ordin tehnic, s-au creat grupuri de lucru. Autoritățile au încercat să identifice niște fonduri și chiar le-a reușit într-o măsură oarecare. Din păcate, până în ziua de astăzi nu s-a ajuns la implementarea acestor acțiuni."

Echipa Jurnal TV a fost deseori în școlile de la sate, un de am confirmat o stare deplorabilă. Toaletele nu au lumină, nu au încălzire, nu au apă. Copiii ar vrea să fie în rând cu lumea, dar șanse sunt puține, deocamdată.

Potrivit Ministerului Educației, în Republica Moldova există 361 de școli care au toalete în curte, ceea ce înseamnă că elevii din fiecare a treia instituție sunt nevoiți să se împace cu ce este. Încă 262 de școli au grupul sanitar în exterior și în interior. Elevii afirmă că există situații când accesul la toaleta din interior este permis doar în cazul unor evenimente speciale. Încă 45 de școli nu au acces la apă potabilă.

Opinia ta contează. Comentează!