Image-Description
New York: Aproape 130 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi în această săptămână la Adunarea Generală a ONU
Internaţional 24 septembrie 2018, 14:50 | 1958

Aproape 130 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi în această săptămână la New York pentru Adunarea Generală a ONU, o reuniune anuală unde se discută marile probleme ale lumii, se negociază acorduri în culise şi apar deseori puncte de vedere divergente, relatează AFP și Agerpres.

Toate cele 193 de ţări membre ale ONU sunt reprezentate în Adunarea Generală, însă nu toate la nivel de şef de stat sau de guvern. Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor fi prezenţi, însă alţi lideri preferă să-şi trimită ministrul de externe, ca în cazul preşedintelui rus Vladimir Putin sau al cancelarului german Angela Merkel.

România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care îşi va susţine miercuri discursul în cadrul Adunării Generale.

Alţii ar putea să îşi anuleze venirea în ultimul moment în cazul în care se tem de criticile comunităţii internaţionale. De exemplu, nu se ştie încă dacă preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, care a spus că se teme pentru viaţa sa, se va deplasa la New York.

Unii au sperat un timp la o vizită inedită în acest an a liderului nord-coreean Kim Jong Un, după întâlnirea sa istorică avută cu preşedintele american Donald Trump la Singapore. Însă el va fi reprezentat, la fel ca anul trecut, de ministrul de externe.

Dezbaterea generală la nivel înalt, pe tema"Making the United Nations relevant to all people: global leadershipand shared responsabilities for pace, equitable and sustainable societies", va începe marţi, 25 septembrie, şi este programată să dureze nouă zile lucrătoare, conform site-ului organizaţiei.

Începând din această zi, reprezentanţii fiecărei ţări vor susţine discursuri la tribuna imensei săli a şedinţelor plenare, în toate limbile şi de dimineaţa de la 09.00 până seara la 21.00. Intervenţiile sunt în principiu limitate la 15 minute fiecare, însă deseori se depăşeşte timpul alocat. Cel mai lung discurs din istoria Adunării General a fost cel susţinut de Fidel Castro în 1960, care a durat 4 ore şi 29 de minute. Cei care vorbesc spre sfârşitul zilei o fac deseori în faţa unei săli aproape goale.

Poliţia din New York, mereu în alertă în faţa riscului de atentate, transformă în fiecare an cartierul ONU, de lângă East River, în fortăreaţă. Sute de poliţişti, în uniformă sau un civil, şi trăgători de elită sunt desfăşuraţi pe acoperişuri sau pe bărci de pe East River. În acest an, poliţia newyorkeză a completat dispozitivul amplasând 230 de blocuri de beton în locuri "sensibile".

Însă Adunarea Generală a ONU înseamnă şi că traficul din New York este dat peste cap: numeroase străzi vor fi închise total circulaţiei sau vor avea acces limitat, pentru a facilita trecerea celor circa 200 de coloane oficiale de maşini, conform poliţiei.

Evenimentul atrage în fiecare an jurnalişti din întreaga lume: peste 3.000 de reprezentanţi ai presei au solicitat o acreditare în 2018, conform ONU.

Această a 73-a sesiune a Adunării Generale, care se desfăşoară în perioada 18 septembrie - 5 octombrie 2018, este prezidată de María Fernanda Espinosa Garcés, politician şi diplomat din Ecuador. Ea este prima femeie din America Latină şi Caraibe care prezidează Adunarea Generală în 73 de ani şi doar a patra femeie aleasă în această poziţie.

Conform ONU, Adunarea Generală din acest an se va concentra pe egalitatea de gen, migraţie şi refugiaţi, munca în condiţii decente şi rolul tinerilor în privinţa păcii şi securităţii. Această sesiune se va concentra de asemenea pe sprijinirea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, pe acţiunea climatică şi pe revitalizarea activităţii ONU.

Opinia ta contează. Comentează!