Edineț, un oraș cu servicii Europene
Jurnalul Săptămînii 18 august 2024, 01:10 | 699

Locuitorii municipiului Edineț se bucură în ultimii ani de condiții de trai mai bune, infrastructură modernizată și servicii publice inteligente precum mobilitate urbană, iluminat public dezvoltat sau alimentare cu apă după standarde internaționale. Toate acestea au fost posibile datorită sprijinului financiar de milioane de euro acordat de Uniunea Europeană începând cu 2021. Cum arată un oraș care se schimbă rapid a aflat echipa noastră de filmare.

Cinci zone rezidențiale din Edineț au fost reabilitate cu investiții de peste cinci milioane de lei. Locuitorii se bucură acum de spații verzi pentru relaxare, locuri de parcare, spații sigure de joacă pentru copii și zone de socializare pentru adulți.

Locuitorii municipiului Edineț beneficiază în mod centralizat de toate serviciile publice - atât cele prestate gratuit, cât și cele contra plată - prin intermediul unui ghișeu unic, amplasat în incinta Primăriei. Realizarea ghișeului unic face parte din proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor", finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Edineț.

NADINA CHISTRUGA, specialist principal relații cu publicul: "Toate cererile, demersurile, petițiile care se adresează către primărie sunt stocate în acest frumos locaș. Sunt înregistrate, avem scanere foarte performante care ne dau posibilitatea să scanăm într-un timp foarte mic un pachet foarte mare de acte. Răspunsurile la petiții și demersuri le primesc tot prin ghișeu unic fie în formă electronică, fie în formă fizică. Este foarte comod pentru că oamenii nu se deplasează în toate birourile."

PAULA BEJENARI, reporter Jurnal TV: "Opt autobuze noi și moderne, achiziționate cu sprijinul Uniunii Europene, au fost scoase pe linie. Acestea au o capacitate de până la 20 de persoane. Vehiculele sunt accesibile și pentru persoanele cu nevoi speciale. Mai mult, acestea sunt echipate cu WiFi, GPS și camere video."

Autobuzele sunt dotate cu monitoare și sisteme de achitare electronică a tichetelor. Astfel, călătorii pot să plătească prin card bancar, card special, dar și cu numerar.

RODICA LOȘAC, reprezentat paynet: "Începând cu data de 20 august fiecare locuitor al municipiului Edineț poate beneficia de un card gratuit cu care poate avea până la cinci călătorii pe zi la preț de doar un leu. Credem că este un beneficiu în special pentru bătrâni, oameni social vulnerabili, ori chiar pentru părinți care au doi-trei copii."

De asemenea, 17 stații de așteptare a transportului public au fost construite sau renovate și au fost dotate cu panou informativ, sisteme de supraveghere video, iluminat fotovoltaic și WiFi gratuit. Acestea au costat un milion de euro și au fost implementate prin proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, susținut de Uniunea Europeană.

ALEXANDRU LOȘAC, director întreprindere municipală transport public Edineț: "La moment în orașul Edineț merg cinci rute. Până a implementa acest proiect cu transportul, mergeau doar două rute. Acum noi acoperim practic tot orașul și două suburbii Alexăndreni și Gordineștii Noi. În mediu noi pe zi deservim 1000-1500 de pasageri, iar o călătorie costă cinci lei. De asemenea noi am instalat stații de așteptare moderne, care sunt echipate cu wifi gratis și pasagerii se pot folosi de el. Camere video de supraveghere și panouri moderne care prin intermediul GPS arată unde este la moment autobuzul și cât timp a rămas pentru a veni în stație."

Oamenii sunt încântați de autobuzele noi și spun că acestea sunt foarte confortabile.

A fost îmbunătățită securitatea publică prin instalarea a 53 de sisteme de supraveghere video, care permit Poliției municipale și Primăriei să monitorizeze ordinea publică și să intervină prompt când este necesar.

CONSTANTIN COJOCARU, primar Edineț: "Am revalorificat trei intersecții semaforizate și iată aici în spate aveți o intersecție semaforizată. Dacă înainte erau mai multe accidente rutiere, acum am redus practic la zero acest lucru încât am pus 53 de camere care securizează doar trecerile de pietoni, cu elemente smart de avertizare, pentru invalizi, pentru cei care nu sunt văzători."

Pe acoperișurile a trei instituții din municipiul Edineț au fost instalate panouri fotovoltaice de câte 40 de kilowați. Energia acumulată asigură consumul clădirilor, dar este folosită și pentru iluminatul stradal smart care a fost implementat cu o investiție de peste 600 de mii de euro din partea Uniunii Europene. Sistemul include piloni de dimensiuni reduse cu lumină focalizată, concepuți special pentru a ilumina eficient trecerile de pietoni și a facilita traversarea străzii pe timp de noapte în condiții de siguranță maximă.

CONSTANTIN COJOCARU, primar Edineț: "Noi acum practic modificăm iluminatul vechi pe iluminatul nou și aceste 600 de mii de euro au fost puse în iluminat smart, adică iluminatul inteligent, care practic poate fi comandat de pe telefon. De la la 22:00 până la 00:00 noaptea când încă mai este o circulație și oamenii circulă foarte mult, iluminează până la 100 de procente. De la 00:00 până la 02:00 reducem până la 40 de procente."

Consumatorii din municipiul Edineț beneficiază de servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă datorită mai multor proiecte finanțate de Uniunea Europeană și donatori internaționali. În prezent, se desfășoară alte patru proiecte: construcția unei stații de tratare și captare a apei de 120 de milioane de lei, construcția și montarea unui parc fotovoltaic de 160 de mii de euro, montarea contoarelor inteligente cu citire la distanță de 350 de mii de euro, pentru o gestionare mai eficientă a consumului de apă și modernizarea sistemului de canalizare, cu un cost de șase milioane de lei.

ANGELA MIRON, contabil șef întreprinderea municipală „Apa Canal”, Edineț: "Unul din proiectele finalizate este îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apa în orașul Edineț. Este de o valoare de circa 61 de milioane de lei. Circa 34 de rețele de apeduct au fost reabilitate și doi kilometri au fost extinse. Sunt în derulare încă trei proiecte în alimentare cu apă și canalizare. Unul ține de construcția stației de captare a apei de la sursa de apă de suprafață râul Racovăț. Construcția stației de tratare a apei și o aducțiune de apeduct central de un kilometru. Alt proiect prevede construcția și amenajarea unui parc fotovoltaic pentru alimentarea cu energie electrică a stației de tratare a apei."

În iunie 2021, la Edineț, a fost dat start proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Edineț în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România. Bugetul proiectului este de peste 4,3 milioane de euro. Conform celor mai recente date, în municipiul Edineț locuiesc peste 18 mii de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie