Vizita premierului Slovaciei la Moscova, catalogată de opoziția din țara sa drept „o rușine”, a provocat proteste la Bratislava
Externe 24 decembrie 2024, 20:58 | 512

Vizita premierului Slovaciei Robert Fico la Moscova, catalogată de opoziția din țara sa drept „o rușine”, a provocat proteste la Bratislava. Mii de oameni s-au adunat ieri în faţa clădirii guvernului slovac. Protestul intitulat „Gata cu Rusia” a fost organizat de asociația „Pace pentru Ucraina”. Manifestanții au ieșit cu pancarte pe care erau inscripționate mesaje precum „Miroase a trădare!” sau „Fico este trădător!”.

Organizatorii protestului au transmis că întâlnirea de duminică dintre premierul slovac și Vladimir Putin întărește influența Rusiei și promovează cooperarea cu Moscova prin prisma problemei livrărilor de gazele. La manifestație au participat și foștii prim-miniștri ai Slovaciei, Igor Matovič și Eduard Heger, precum și lideri ai opoziției, artiști și refugiați ucraineni.

EDUARD HEGER, fostul prim-ministru al Slovaciei: "În Slovacia sunt foarte mulți oameni înșelați de dezinformare, iar noi știm foarte bine că această dezinformare a început să devină mai agresivă acum, când noi am ales să fim departe de istoria Rusiei. Astăzi, Rusia are aici propriul birou de dezinformare."

Reprezentanții asociației „Pace pentru Ucraina” au anunțat că vor depune o plângere la Procuratura Generală a Slovaciei privind vizita lui Robert Fico la Moscova. Putin și Fico au avut discuții despre situația internațională, dar și despre livrările de gaze naturale rusești în Slovacia. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe premierul slovac Robert Fico că vrea să-l ajute pe Vladimir Putin să câștige bani pentru a finanța războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Kievul a anunțat anterior că nu va reînnoi contractul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina, care expiră pe 31 decembrie. Fluxul de gaz prin conducta din Ucraina reprezintă aproximativ jumătate din exporturile totale ale Rusiei către Europa, iar Slovacia, Italia, Austria și Republica Cehă vor fi cele mai afectate dacă aceasta se închide. Comisia Europeană a declarat că este pregătită de expirarea contractului, iar toate țările care primesc combustibil rusesc pe ruta Ucraina au acces la soluții alternative.

Opinia ta contează. Comentează!