Zelenski îi arată pe complicii Rusiei
Externe 25 septembrie 2024, 20:41 | 186

Iranul şi Coreea de Nord sunt complicii războiului din Ucraina, a declarat ieri, la New York, Volodimir Zelenski, îndemnând Consiliul de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace cu Kievul. Kremlinul a calificat acest îndemn drept „o eroare fatală”. Zelenski urmează să-i prezinte președintelui american Joe Biden şi Congresului, la Washington, detaliile unui „plan al victoriei” care vizează să pună capăt invaziei ruse a ţării sale, relatează AFP.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea ce trebuie făcut: Rusia să fie constrânsă să facă pace."

Kremlinul a calificat miercuri apelul lui Zelenski drept „o eroare fatală”. „Aceasta este o greşeală profundă care va avea în mod inevitabil consecinţe asupra regimului de la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

DMITRI PESKOV, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Rusia este adepta păcii, dar cu condiţia ca pilonii securităţii sale să fie garantaţi şi obiectivele stabilite de operaţiunea militară specială să fie îndeplinite. Fără atingerea acestor obiective, impunerea ei (pacea) este imposibilă."

În cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei pe marginea unei reuniuni la înalt nivel a Adunării Generale a ONU, Zelenski a arătat cu degetul Iranul şi Coreea de Nord, acuzate că ajută maşina de război rusă în Ucraina.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Rusia nu are niciun motiv legitim, absolut niciunul, să facă din Iran şi din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa."

În timpul acestei sesiuni a Consiliului de Securitate, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a denunţa ajutorul militar al Teheranului şi Phenianului pentru Moscova.

ANTONY BLINKEN: "Susţinerea Teheranului şi Phenianului îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferinţă şi să aducă la ruină bărbaţi, femei şi copii ucraineni nevinovaţi."

Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului. „China nu este la originea crizei ucrainene şi nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii", a spus el, respingând acuzaţiile americane potrivit cărora China furnizează o susţinere Moscovei, scrie Agerpres.

„Războiul lui Putin împotriva Ucrainei a eșuat”, consideră Joe Biden, care a vorbit la Naţiunile Unite pentru ultima oară în calitate de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. O bună parte a discursului său a fost despre Ucraina.

JOE BIDEN: "Vestea bună e că războiul lui Putin a eșuat. El și-a plănuit să distrugă Ucraina, dar Ucraina este încă liberă. El și-a plănuit să slăbească NATO, dar alianța este mai puternică și mai mare decât înainte, cu încă doi noi membri, Finlanda și Suedia. Dar nu putem renunța. Lumea are acum de ales. Fie dacă susține sprijinul pentru Ucraina și o ajutăm să-și obțină libertatea, sau plecăm și lăsăm agresiunea în continuare și națiunea să fie distrusă. Eu știu răspunsul meu. Nu putem să ne uităm în altă parte și nu vom renunța la ajutorul nostru pentru Ucraina."

Joe Biden le-a cerut liderilor lumii prezenţi la New York să continue să ajute Ucraina pentru a învinge Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!